Wykonanie
« Piknik idealny | Inspiracje
Młoda kapusta z
kiełbasą »Po raz pierwszy robiłam wytrawną tartę na cieście francuskim. Wyszło… genialnieSkładniki– ok. 200g surowego
łososia– opakowanie
ciasta francuskiego–
brokuł–
śmietanka 30%, 330ml–
jajko– 2 ząbki
czosnku– 2 szczypty
gałki muszkatołowej– garść
parmezanu–
pomidorki koktajlowe–
sól i
pieprzNa początku przygotowujemy
łososia.
Pieprzymy go i solimy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W tym samym czasie wstawiamy do
wody brokuła (do osolonej
wody), aby się ugotował.Kiedy
brokuł się ugotuje, czekamy, aż wystygnie, dodajemy do niego
śmietankę,
jajko, gałkę,
czosnek,
sól i
pieprz – całość blendujemy.Wykładamy formę
ciastem francuskim, zalewamy ją
brokułowym sosem, następnie dodajemy na masę rozdrobnionego
łososia oraz
pomidorki pokrojone na połówki. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut.
Tarta będzie gotowa, kiedy wierz się lekko zrumieni, a brzegi
ciasta francuskiego będą upieczone.Możemy podać tak jak ja, ozdobione liśćmi
bazyliiSmacznego!


