ßßß Cookit - przepis na Dorsz zapiekany z ziemniakami

Dorsz zapiekany z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

« Tarta z camembertem, serkiem topionym i pomidorami
Jajko zapiekane w bułce »
Pomysł na zapiekaną rybę zaczerpnęłam z programu Doradca Smaku. Danie wydało się proste i smaczne – zapiekanki bardzo lubię, więc od razu chciałam wypróbować. To jeden z tych przepisów, do którego dodajemy ilość składników według własnego uznania, takie lubię najbardziej. Zabrakło mi jednak w zapiekance tego czegoś – może z dodatkiem pomidorów suszonych lub kaparów byłaby idealna. Hmmm… a może wystarczyło posypać parmezanem? Kolejnym razem sprawdzę
Składniki
ziemniaki
filety z dorsza
– pół szklanki mleka
ser żółty
śmietana 18%
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
Gotujemy ziemniaki i to samo robimy z dorszem – jednak gotujemy go w wodzie z odrobiną mleka, aby nabrał delikatniejszego smaku. Kiedy składniki będziemy mieć gotowe, rozdrabniamy je i mieszamy, aby powstała pasta (taka na kanapki byłaby dobra! ). Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Nakładamy do naczynia do zapiekania i smarujemy wierzch śmietaną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego około 200 stopni i pieczemy do zrumienienia, około 10-15 minut. Po tym czasie, zapiekankę posypujemy startym serem i pieczemy ponownie do zrumienienia.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2013/08/dorsz-zapiekany-z-ziemniakami