Wykonanie
«
Tarta z
camembertem,
serkiem topionym i
pomidoramiJajko zapiekane w
bułce »Pomysł na zapiekaną
rybę zaczerpnęłam z programu Doradca Smaku. Danie wydało się proste i smaczne – zapiekanki bardzo lubię, więc od razu chciałam wypróbować. To jeden z tych przepisów, do którego dodajemy ilość składników według własnego uznania, takie lubię najbardziej. Zabrakło mi jednak w zapiekance tego czegoś – może z dodatkiem
pomidorów suszonych lub
kaparów byłaby idealna. Hmmm… a może wystarczyło posypać parmezanem? Kolejnym razem sprawdzę

Składniki–
ziemniaki–
filety z dorsza– pół szklanki
mleka–
ser żółty–
śmietana 18%–
gałka muszkatołowa–
sól i
pieprzGotujemy
ziemniaki i to samo robimy z
dorszem – jednak gotujemy go w wodzie z odrobiną
mleka, aby nabrał delikatniejszego smaku. Kiedy składniki będziemy
mieć gotowe, rozdrabniamy je i mieszamy, aby powstała pasta (taka na kanapki byłaby dobra! ). Przyprawiamy
solą,
pieprzem i gałką. Nakładamy do naczynia do zapiekania i smarujemy wierzch
śmietaną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego około 200 stopni i pieczemy do zrumienienia, około 10-15 minut. Po tym czasie, zapiekankę posypujemy
startym serem i pieczemy ponownie do zrumienienia.Smacznego!