ßßß
Sos beszamelowy:– łyżka masła– łyżka mąki– pół szklanki bulionu– 2 łyżki śmietany 18%– żółtko– 5 łyżek startego żółtego sera– sól, pieprz, gałka do smakuNa masło wrzuciłam szpinak, aby się rozmroził. Następnie dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyłam kilka minut i doprawiłam sokiem z cytryny, gałką, pieprzem i solą. Odstawiłam do przestygnięcia. Wymieszałam z fetą pokrojoną w małą kostkę. Napełniłam nadzieniem ugotowane congchiglioni.Sos: Rozpuściłam w rondelku masło, zestawiłam je z kuchenki, dodałam mąkę i rozrobiłam na jednolitą masę. Następnie dolałam bulion i wstawiłam sos do zagotowania, aby zgęstniał. Po chwili ponownie zdjęłam rondelek. Dodałam śmietanę rozbełtaną z jajkiem i dwoma łyżkami sera. Wymieszałam.Gotowym sosem polałam muszle i posypałam je pozostałym serem. Zapiekałam 20 minut w 180 stopniach.Uczta dla szpinakożerców!