ßßß Cookit - przepis na Congchiglioni ze szpinakiem i fetą

Congchiglioni ze szpinakiem i fetą

nazwa

Wykonanie

« Smaczna domowa pizza
Grillowana pierś z kurczaka »
Wczoraj miał być sernik na zimno, a była sama galaretka. Kiedy wkładałam tortownicę do lodówki, wyślizgnęła mi się z rąk, runęła na podłogę, masa sernikowa wybrudziła całą kuchnię… Tak więc słodkości sobie podarowałam i wcinałam paluszki.
Dziś przyszła ochota na duet fety i szpinaku. Wykorzystałam congchiglioni, które mi zostało w szufladzie. Zapiekłam w nieco niestandardowym sosie beszamelowym z dodatkiem bulionu. A Wy jaki beszamel preferujecie?:)
Składnki:
– 7 muszel makaronowych
– opakowanie mrożonego szpinaku (polecam świeży)
– pół opakowania sera fety
– łyżeczka soku z cytryny
– szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
– 3 ząbki czosnku
Sos beszamelowy:
– łyżka masła
– łyżka mąki
– pół szklanki bulionu
– 2 łyżki śmietany 18%
żółtko
– 5 łyżek startego żółtego sera
sól, pieprz, gałka do smaku
Na masło wrzuciłam szpinak, aby się rozmroził. Następnie dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyłam kilka minut i doprawiłam sokiem z cytryny, gałką, pieprzem i solą. Odstawiłam do przestygnięcia. Wymieszałam z fetą pokrojoną w małą kostkę. Napełniłam nadzieniem ugotowane congchiglioni.
Sos: Rozpuściłam w rondelku masło, zestawiłam je z kuchenki, dodałam mąkę i rozrobiłam na jednolitą masę. Następnie dolałam bulion i wstawiłam sos do zagotowania, aby zgęstniał. Po chwili ponownie zdjęłam rondelek. Dodałam śmietanę rozbełtaną z jajkiem i dwoma łyżkami sera. Wymieszałam.
Gotowym sosem polałam muszle i posypałam je pozostałym serem. Zapiekałam 20 minut w 180 stopniach.
Uczta dla szpinakożerców!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2012/01/congchiglioni-ze-szpinakiem-i-feta