ßßß
400 gramów mrożonego szpinaku4 ząbki czosnku ( wg uznania)100 ml kwaśnej śmietany 18%2 łyżki masła1 duży filet z kurczakasól, pieprz, ewentualnie vegeta50 gramów drobno starego sera żółtegoodrobinka soku z cytryny ( do około 0,5 łyżeczki)makaron wg potrzeb ( u mnie około 350 gramów)Szpinak rozmrażamy (może być na sitku), wkładamy do rondla, podsmażamy do zredukowania wody, dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez parę minut.Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, oprószamy solą, pieprzem, smażymy na oleju.Mięsko przekładamy do szpinaku, doprawiamy całość, zalewamy śmietanką, ewentualnie dodajemy odrobinkę soku z cytryny, zagotowujemy.Podajemy z makaronem i drobno utartym serem żółtym.