Wykonanie
Fantastyczna zapiekanka. Przepyszna!Zrobiłam ją z myślą o najmłodszym członku rodziny, czyli o naszym 5-letnim Synku, a okazało się, że bardzo zasmakowała wszystkim i to na tyle, że jeszcze w trakcie jedzenia Mąż z Synem zapowiedzieli, iż ma być ona stałą pozycją w codziennym menu ;)Zapiekanka cudo, jestem nią oczarowana :)Czego użyłam:450g
szpinaku mrożonego2 łyżki
masła2 ząbki
czosnku2 łyżki
śmietanykilka kropel
maggipół łyżeczki
solipieprz do smaku250g mniejszego
makaronu0,5kg
piersi z kurczaka10 średnich
pieczarek4 ząbki
czosnkumała
śmietana 18%1
żółtkosól,
pieprzłyżka
ziół prowansalskich30dkg tartego
sera żółtegoPrzygotowanie:
Masło rozgrzewamy w garnku, lub na patelni i wrzucamy
mrożony szpinak.Podsmażamy na małym ogniu do momentu, gdy
szpinak rozmrozi się cały.Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę
czosnek,
maggi,
sól i
pieprz do smaku.Smażymy do chwili gdy ze
szpinaku odparuje
woda, która wytworzy się po jego rozmrożeniu.Na 5 minut przed końcem dodajemy
śmietanę, dokładnie mieszamy i
szpinak gotowy. Odstawiamy na chwilę.
Makaron gotujemy al dente.
Filet kurczaka kroimy w kostkę, lub paski, przyprawiamy
solą,
pieprzem i podsmażamy około 5 minut na patelni, na średnim ogniu.Po 5 minutach do
kurczaka dorzucamy pokrojone w plasterki
pieczarki i całość smażymy razem, do odparowania
soków z patelni i zeszklenia się
pieczarek.Na około minutę przed końcem, do całości dodajemy
czosnek ( pokrojony w plasterki, lub przeciśnięty przez praskę ).Sos: Łączymy ze sobą
śmietanę,
żółtko,
sól,
pieprz i
zioła prowansalskie i nasz sos gotowy.
Szpinak,
mięso z
pieczarkami i
makaron, mieszamy ze sobą w dużej misce, by wszystko się ze sobą połączyło, przekładamy do naczynia, w którym będzie piekła się zapiekanka, posypujemy połową
sera żółtego, polewamy całym sosem i na wierzch wysypujemy resztę
sera żółtego.Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 175st. piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut.dania z
kurczaka, dania z
makaronem


Kategorie: