ßßß
Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 20 minut pieczenia)Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka300g szpinaku mrożonego200g makaronu100g żółtego sera100g sera pleśniowego3 jajka1 szklanka śmietany 18%1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżki masłaSól, pieprzMakaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dorzucamy do tego dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Po chwili dorzucamy rozmrożony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda całkowicie odparuje zdejmujemy szpinak z gazu. Żółty ser trzemy na tarce o dużych oczkach, a ser pleśniowy kroimy w kostkę. Sery mieszamy ze śmietaną oraz jajkami i doprawiamy pieprzem. Składamy potrawę: naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Wykładamy makaron, na to układamy kurczaka, wykładamy szpinak, a na końcu polewamy powstałą masą jajeczną. Wstawiamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na 15-20 minut. Smacznego: )





