ßßß
C zekoladowe ciasteczka przełożone kremem z serka mascarpone i dżemu morelowego.Przepis na 20 ciasteczek:Ciasto:250 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajko100g cukru1 opakowanie cukru waniliowego125 g masła4 łyżki kakao1-2 łyżki mlekaKrem:3 łyżki serka mascarpone4 łyżki dżemu morelowego// 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki dżemu morelowego 4 łyżki kakao 1 jajko 1 - 2 łyżki mleka 3 łyżki serka mascarpone 125 g masła';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]>[Listonic]//Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy jajko, cukier, cukier waniliowy, zimne masło i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy kakao oraz mleko i ponownie zagniatamy, formując kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół (drugą połowę wkładamy ponownie do lodówki) i na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy je na cienkie ciasto. Szklanką wykrawamy krążki.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy czekoladowe ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone ciasteczka przekładamy delikatnie na kratkę i studzimy.Krem: Serek mascarpone z dżemem morelowym ucieramy na gładką masę, najlepiej mikserem ręcznym. Połowę ostudzonych ciasteczek smarujemy kremem z mascarpone i składamy z pozostałymi. Jeśli krem jest zbyt rzadki (zależy od dżemu i ilości serka), wówczas ciasteczka wkładamy do lodówki, tak, żeby masa lekko zastygła. Ciasteczka w połączeniu z kremem stają się bardzo miękkie.Smacznego!