Wykonanie
C
zekoladowe ciasteczka przełożone kremem z
serka mascarpone i
dżemu morelowego.Przepis na 20
ciasteczek:Ciasto:250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko100g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego125 g
masła4 łyżki
kakao1-2 łyżki
mlekaKrem:3 łyżki
serka mascarpone4 łyżki
dżemu morelowego// 100 g
cukru 1 łyżeczka
proszku do pieczenia 1 opakowanie
cukru waniliowego 4 łyżki
dżemu morelowego 4 łyżki
kakao 1
jajko 1 - 2 łyżki
mleka 3 łyżki
serka mascarpone 125 g masła';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]>[Listonic]//Ciasto:
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy
jajko,
cukier,
cukier waniliowy, zimne
masło i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy
kakao oraz
mleko i ponownie zagniatamy, formując kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół (drugą połowę wkładamy ponownie do lodówki) i na stolnicy posypanej
mąką rozwałkowujemy je na cienkie ciasto. Szklanką wykrawamy krążki.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy
czekoladowe ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone
ciasteczka przekładamy delikatnie na kratkę i studzimy.Krem:
Serek mascarpone z
dżemem morelowym ucieramy na gładką masę, najlepiej mikserem ręcznym. Połowę ostudzonych
ciasteczek smarujemy kremem z
mascarpone i składamy z pozostałymi. Jeśli krem jest zbyt rzadki (zależy od
dżemu i ilości
serka), wówczas
ciasteczka wkładamy do lodówki, tak, żeby masa lekko zastygła.
Ciasteczka w połączeniu z kremem stają się bardzo miękkie.Smacznego!