ßßß

Polecam przepis na placek drożdżowy z rabarbarem z pianką budyniową..Kwaskowatość rabarbaru w połączeniu ze słodkością pianki i maślanej kruszonki daje rewelacyjny efekt.. PolecamProdukty:ciasto drożdżowe:2.5 szklanki przesianej mąki pszennej5 żółtek3/4 szklanki mleka lekko podgrzanego30 dag drożdży4 łyżki cukru1 łyżka masłaszczypta soliowoce:1 kg rabarbaru5 łyżek cukrupianka:5 białek1 szklanka cukru1 łyżka cukru wanilinowego1/3 szklanki olejuszczypta soli2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukrukruszonka:100 g masła lub margaryny1 szklanka mąki pszennej0,5 szklanki cukru1 łyżka cukru wanilinowegoWYKONANIE:Masło stapiamy i ostudzamy do temperatury pokojowej..wykonujemy rozczyn z drożdży tzn drożdże mieszamy z łyżką cukru ,dolewamy wody i mąki do konsystencji gęstej śmietany.odstawiamy do wyrośnięcia..Pozostała mąkę przesiewamy do miski dodajemy resztę cukru ,cukier wanilinowy,szczyptę soli,żółtka , stopione masło oraz rozczyn..Wyrabiamy ciasto aż będzie jędrne i jednolite..w razie potrzeby dodajemy troche mąki by nie było zbyt kleiste..na blachę o wymiarze 25×40 cm smarujemy masłem lub olejem albo wykładamy papierem do pieczenia..dajemy cisto rozwałkowujemy ,przykrywamy ściereczką lnianą,odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia…W między czasie rabarbar obieramy ze skórki,kroimy w paski o długości 1 cm ,przesypujemy cukrem,odstawiamy na 40 minut..aż będą miękkie i wypuszczą sok…Mąkę na kruszonkę przesiewamy do miski dodajemy cukier ,cukier wanilinowy oraz masło pokrojone w kostkę..zagniatamy aż będą powstawać okruchy..Odstawiamy do lodówki..Po godzinie ubijamy pianę z białek z odrobiną soli,dodajemy cukier wymieszany z cukrem wanilinowym az do rozpuszczenia cukru..wlewamy cienkim strumieniem olej..na końcu dodajemy budyń..dokładnie mieszając ..do uzyskanie jednolitej konsystencji..Na wyrośnięte ciasto wkładamy odsączony rabarbar.,na kóry kładziemy pianę ,na koniec dajemy okruchy..Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut..z funkcją grzania góra-dół..Ciasto można posypać cukrem pudrem..Spróbujcie a będziecie wracali do tego przepisuPowiązany przepis:karkówka w plastrach pieczonakotlety siekane drobiowe z pieczarkamiWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy