Wykonanie
HomeDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEPRZYSTAWKI
drożdżowe bułeczki z
pieczarkami i
cebuląPolecam przepis na
drożdżowe bułeczki do barszczu z nadzieniem
cebulowo-
pieczarkowym..U mnie w domu zawsze zostaje z Wigili barszcz ..I do niego na następne dni polecam drożdżówki z nadzieniemProdukty na ciasto:340 g (2 szklanki)
mąki pszennej – użyłam poznańskiej150 ml letniego
mleka2
żółtka2 łyżki
oleju20 g
drożdży świeżych1 łyżeczka
cukru1/3 łyżeczki
solifarsz:3 duże
pieczarki1/2
cebulimasło do smażenia
sól.
pieprzPrzygotowanie:Najpierw przygotowujemy rozczyn:Do miski rozkruszam
drożdże , dodaję
cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego
mleka , jedną dużą łyżkę
mąki pszennej .Wszystko razem mieszamy, miskę nakrywamy ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut..Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta:
mąkę,
olej,
sól,
żółtka,
mleko i całość mieszamy do połaczenie wszystkich skłaników. Ciasto wykładamy na blat lekko podsypany
mąką i wyrabiamy około 3 – 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni.Wyrobione ciasto wkładamy do miski lekko oprószonej
mąką, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut.Przygotowujemy farsz..tzn.kroimy
cebulę w piórka oraz
pieczarki z paski..smażymy
cebulę na
maśle o zeszklenia dodajemy
pieczarki.dusimy po przykryciem około 3-4 minut na małym ogniu..solimy i
pieprzymy..Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lekko podsypany
mąką, przerabiamy kilka
razy, nakrywam ściereczką i odkładam na około 5 minut aby odpoczęło..
Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy /ja uzyłam kubka metalowego/ duże kółka i z dwóch stron nacinamy równolegle jak an załaczonym zdjęciu.w środek nakładamy farsz i wkładamy na blaszkę posypaną
mąką.każdą drożdżówkę smarujemy
białkiemBlachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, pieczemy około 20 minut na złoty kolor.
Ciasta drożdżowe są gotowe, można podawać z czerwonym barszczem.SmacznegoPowiązany przepis:
bitki wieprzoweciasto 3 bit z kremem
jogurtowymWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy