ßßß
Polecam przepis na drożdżowe bułeczki do barszczu z nadzieniem cebulowo-pieczarkowym..U mnie w domu zawsze zostaje z Wigili barszcz ..I do niego na następne dni polecam drożdżówki z nadzieniemProdukty na ciasto:340 g (2 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej150 ml letniego mleka2 żółtka2 łyżki oleju20 g drożdży świeżych1 łyżeczka cukru1/3 łyżeczki solifarsz:3 duże pieczarki1/2 cebulimasło do smażeniasól.pieprzPrzygotowanie:Najpierw przygotowujemy rozczyn:Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .Wszystko razem mieszamy, miskę nakrywamy ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut..Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, sól, żółtka, mleko i całość mieszamy do połaczenie wszystkich skłaników. Ciasto wykładamy na blat lekko podsypany mąką i wyrabiamy około 3 – 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni.Wyrobione ciasto wkładamy do miski lekko oprószonej mąką, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut.Przygotowujemy farsz..tzn.kroimy cebulę w piórka oraz pieczarki z paski..smażymy cebulę na maśle o zeszklenia dodajemy pieczarki.dusimy po przykryciem około 3-4 minut na małym ogniu..solimy i pieprzymy..Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lekko podsypany mąką, przerabiamy kilka razy, nakrywam ściereczką i odkładam na około 5 minut aby odpoczęło..
Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy /ja uzyłam kubka metalowego/ duże kółka i z dwóch stron nacinamy równolegle jak an załaczonym zdjęciu.w środek nakładamy farsz i wkładamy na blaszkę posypaną mąką.każdą drożdżówkę smarujemy białkiem
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, pieczemy około 20 minut na złoty kolor.Ciasta drożdżowe są gotowe, można podawać z czerwonym barszczem.SmacznegoPowiązany przepis:bitki wieprzoweciasto 3 bit z kremem jogurtowymWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy