Wykonanie
Jestem ogromną fanką budyniu. W dzieciństwie był on jednym z moich ulubionych dań. Mama serwowałam mi go zarówno jako deser, jak i pełnoprawne danie. Kiedy wyprowadziłam się z domu rodzinnego przestałam go przygotowywać. Częściowo z lenistwa, a częściowo dlatego, że zmienił się mój rytm posiłków. Zaczęłam też zwracać większą uwagę na to co jem.
Budyń z
torebki niestety ma raczej dyskusyjny skład.Kilka tygodni temu szukając inspiracji
śniadaniowych trafiłam na
budyń z
kaszy jaglanej. Szybko przekonałam się do tego pomysłu – jest łatwy w przygotowaniu, składniki zawsze mam w swojej szafce-spiżarni i oczywiście zawiera tylko naturalne składniki.Przepis na
budyń jabłkowy z
granatem i
mangoSkładniki na 4 porcje:1/2 szklanki
kaszy jaglanej3/4 szklanki
mleka1 szklanka
soku jabłkowego2 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
gałki muszkatołowej4 łyżki
miodu wrzosowego (najlepiej płynnego)1
granat1/2
mangoPrzygotowanie:
Kaszę kilka
razy przepłukuję pod bieżącą
wodą. Następnie zalewam ją
mlekiem i gotuję na bardzo małym ogniu często mieszając.Gdy
kasza wchłonie całe
mleko dolewam 1/2
soku jabłkowego oraz dosypuję
cukier i
przyprawy. Gotuję dalej ciągle mieszając. W trakcie gotowania dolewam pozostały sok.Gdy
kasza będzie już miękka zdejmuję garnek z ognia i miksuję jego zawartość na gładką masę. Jeżeli
budyń będzie za gęsty można dolać więcej soku. Przekładam
budyń do miseczek.Obieram
granat i wyciągam z niego pestki, starając się nie zachlapać całej kuchni. Z części pestek wyciskam sok i polewam nim
budyń. Pozostałymi pestkami i plasterkami
mango dekoruję
budyń.
Słodycz uzupełniam aromatycznym
miodem wrzosowym.
Budyń może
mieć taki smak jaki sobie zażyczycie. Robiłam już wersję
czekoladową,
kakaową,
brzoskwiniową (na bazie
konfitury domowej) i
kokosową z wiórkami. Ulubione składniki dodajecie w trakcie gotowania
kaszy.

