Wykonanie
Kurki i
łosoś wędzony od kilku miesięcy nieustannie goszczą w mojej lodówce i na listach zakupowych. Jet to duet idealny, z którego zawsze wyczarować można ciekawy posiłek na każdą
porę dnia. Jajecznica, omlet, tosty,
tarta czy
sałatka to tylko kilka niezwykle oczywistych połączeń, które zapewne pojawiają się nie tylko na moim
stole. Kilka dni temu skorzystałam z tego ostatniego i skomponowałam na kolację lekką
sałatkę w jesiennym stylu.

Składniki na porcję dla 2 osób:1 opakowanie
łososia wędzonego na gorąco1 szklanka
kurek1/2 szklanki gotowanej
soczewicy1
pomidor1
cebula szalotka1
papryczka chili1
jabłkogarść
rukoligarść
rodzynek2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
soku z limonki1 łyżeczka
miodusól morskaświeżo mielony
pieprz kolorowyPrzygotowanie:
Cebulę kroję w piórka i przekładam na patelnię. Podsmażam przez ok 4 minuty z
kurkami i
rodzynkami na 1 łyżce
oliwy. Doprawiam
solą i
pieprzem.
Soczewicę gotuję przez ok 10 minut.
Solę dopiero po ugotowaniu i odcedzeniu.W małej miseczce mieszam składniki na marynatę:
oliwę,
ocet balsamiczny,
miód i
sok z limonki.W misce na
sałatkę umieszczam wszystkie składniki:
łososia,
soczewicę,
kurki,
rukolę, pokrojone
jabłko i
pomidora oraz posiekaną
chili. Całość zalewam marynatą i mieszam. Doprawiam
solą i
pieprzę.