Wykonanie

Taki piątek nie ma
ryby :(Arrabbiata to prosty
włoski sos na bazie
cebuli,
papryczek chili,
czosnku ,
pomidorów i
oliwy z oliwek. Sos można podać jedynie z
makaronem lub dodać go do
mięsa,
chleba owoców morza czy nawet pizzy.Na sos przepisów jest wiele, dziś pokaże Wam mój... z
rukolą !
Sos jest bez
soli i uważam, że nie jest ona w ogóle potrzebna :)Składniki : ( 2 porcje )*
makaron dla dwóch osób ( ja wybrałam fusilli ale penne też będzie świetne ),* 2 łyżki
oliwy z oliwek,* 1 średniej wielkości
cebula,* 1 duży ząbek
czosnku,* 2 czerwone
papryczki chili,* 1 łyżka
koncentratu pomidorowego,* 1 puszka
pomidorów ( 400 g ),* 1 łyżka
octu balsamicznego,* garść
rukoli,Przygotowanie :
Makaron ugotuj al dente wg zaleceń producenta.W
między czasie przygotuj sos.Na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek, zeszklij
cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę wraz z posiekanym
czosnkiem.Z
papryczki chili wygrzeb nasiona, resztę pokrój drobniutko, dodaj na patelnie razem z
koncentratem pomidorowym, podsmaż przez chwilkę.Na patelnię wlej
pomidory.Wszystko gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia około 15 minut, do czasu aż sos zgęstnieje.Dodaj
ocet balsamiczny,
rukolę i ugotowany wcześniej
makaron, zmieszaj i podawaj !
