ßßß Cookit - przepis na Sałatka z dyni, soczewicy i sera pleśniowego blue

Sałatka z dyni, soczewicy i sera pleśniowego blue

nazwa

Wykonanie

W ostatnim czasie bardzo dużo spaceruję lub jeżdżę rowerem. Wynika to z dwóch powodów. Pierwszy jest bardzo prozaiczny – do Wrocławia wrócili studenci, wiec unikam w ten sposób korków. Drugi wynika z chęci nacieszenia się pięknymi kolorami jesieni. Moja codzienna droga do pracy przebiega przez park, wiec gdy tylko pogoda na to pozwala staram się unikać zatłoczonych ulic i wybieram tę trasę. 30 minutowa przejażdżka w towarzystwie dźwięków muzyki Parov Stelara nastraja mnie na cały dzień. Nie inaczej jest w kuchni – na moim talerzu coraz częściej goszczą potrawy w kolorach jesieni. Jednym z takich dan, które miałam okazje ostatnio przygotować była sałatka z dyni i soczewicy.
Składniki na porcje dla 2 osób:
100 gram sera pleśniowego blue
1/2 szklanki gotowanej soczewicy
1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
1 jabłko
1 pomidor
garść orzechów
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Soczewicę gotuję na małym ogniu aż zrobi się miękka (ok 15 minut). Odcedzam i przelewam zimną wodą. Dynię kroję na małe kawałki i smażę pod przykryciem na łyżce oliwy – powinna zarumienić się z każdej strony i zrobić się miękka. Dodaję do niej soczewicę i smażę jeszcze przez 2-3 minuty. Jabłko i pomidora kroję na mniejsze kawałki. Ocet, miód i oliwę mieszam dokładnie w małej miseczce do czasu połączenia wszystkich składników.
Do miski wkładam, soczewicę, dynię i jabłko. Polewam sosem balsamicznym i posypuję pokruszonym serem pleśniowym i posiekanymi orzechami. Podaję z grzankami czosnkowymi, skropionymi oliwą.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/10/salatka-z-dyni-soczewicy-i-sera-plesniowego-blue