Wykonanie
W ostatnim czasie bardzo dużo spaceruję lub jeżdżę rowerem. Wynika to z dwóch powodów. Pierwszy jest bardzo prozaiczny – do Wrocławia wrócili studenci, wiec unikam w ten sposób korków. Drugi wynika z chęci nacieszenia się pięknymi kolorami jesieni. Moja codzienna
droga do pracy przebiega przez park, wiec gdy tylko pogoda na to pozwala staram się unikać zatłoczonych ulic i wybieram tę trasę. 30 minutowa przejażdżka w towarzystwie dźwięków muzyki Parov Stelara nastraja mnie na cały dzień. Nie inaczej jest w kuchni – na moim talerzu coraz częściej goszczą potrawy w kolorach jesieni. Jednym z takich dan, które miałam okazje ostatnio przygotować była
sałatka z dyni i
soczewicy.

Składniki na porcje dla 2 osób:100 gram
sera pleśniowego blue1/2 szklanki gotowanej
soczewicy1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni1
jabłko1
pomidorgarść
orzechów3 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
miodu3 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:
Soczewicę gotuję na małym ogniu aż
zrobi się miękka (ok 15 minut). Odcedzam i przelewam zimną
wodą.
Dynię kroję na małe kawałki i smażę pod przykryciem na łyżce
oliwy – powinna zarumienić się z każdej strony i zrobić się miękka. Dodaję do niej
soczewicę i smażę jeszcze przez 2-3 minuty.
Jabłko i
pomidora kroję na mniejsze kawałki.
Ocet,
miód i
oliwę mieszam dokładnie w małej miseczce do czasu połączenia wszystkich składników.Do miski wkładam,
soczewicę,
dynię i
jabłko. Polewam
sosem balsamicznym i posypuję pokruszonym
serem pleśniowym i posiekanymi
orzechami. Podaję z grzankami czosnkowymi, skropionymi
oliwą.