ßßß Cookit - przepis na Rogaliki z dżemem malinowym na słodko-słono

Rogaliki z dżemem malinowym na słodko-słono

nazwa

Wykonanie

Połączenie smaku czekolady z malinami jest niemalże klasyczne. Kojarzy mi się z letnimi wieczorami, czasem wolnym i błogim lenistwem. Myśląc o tym w kontekście śniadania wpadłam na pomysł przygotowania rogalików czekoladowych z dżemem malinowym. Oczywiście zrobiłam wersję light, czyli czekoladę zastąpiło kakao. Rogalikom dodałam chrupkości dosypując niemałe ilości słonecznika.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki żytniej
3 łyżeczki suchych drożdży
3 czubate łyżeczki kakao
5 łyżek słonecznika
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 jajko
2/3 szklanki mleka
dżem malinowy Łowicz
Dodatki:
ser pleśniowy typu camembert
szynka parmeńska
rukola
awokado
Przygotowanie:
Do miski wsypuję oba rodzaje mąki, słonecznik i kakao. Wbijam jajko. W rondelku delikatnie podgrzewam mleko z cukrem i drożdżami.
Przelewam mleko do pozostałych składników i mieszam dokładnie. Zagniatam ciasto ręką, aż zrobi się sprężyste. W razie gdyby za bardzo się kleiło dosypuję mąkę.
Dzielę ciasto na 4 kawałki i rozwałkowuję. Wycinam z ciasta trójkąty, rozsmarowuję na nich dżem malinowy i zawijam.
Przekładam rogale na blaszkę i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawiam blaszkę do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę 190 stopni. Piekę przez 25 minut.
Podaję z rukolą, szynką i serem. Kanapkę dekoruję plasterkiem dojrzałego awokado i kleksem z dżemu malinowego.
Przepis powstał w ramach konkursu „Dżem dobry, pobudka”
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/10/rogaliki-z-dzemem-malinowym-na-slodko-slono