Połączenie smaku czekolady z malinami jest niemalże klasyczne. Kojarzy mi się z letnimi wieczorami, czasem wolnym i błogim lenistwem. Myśląc o tym w kontekście śniadania wpadłam na pomysł przygotowania rogalików czekoladowych z dżemem malinowym. Oczywiście zrobiłam wersję light, czyli czekoladę zastąpiło kakao. Rogalikom dodałam chrupkości dosypując niemałe ilości słonecznika.Składniki:1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki mąki żytniej3 łyżeczki suchych drożdży3 czubate łyżeczki kakao5 łyżek słonecznika2 łyżeczki cukru trzcinowego1 jajko2/3 szklanki mlekadżem malinowy ŁowiczDodatki:ser pleśniowy typu camembertszynka parmeńskarukolaawokadoPrzygotowanie:Do miski wsypuję oba rodzaje mąki, słonecznik i kakao. Wbijam jajko. W rondelku delikatnie podgrzewam mleko z cukrem i drożdżami.Przelewam mleko do pozostałych składników i mieszam dokładnie. Zagniatam ciasto ręką, aż zrobi się sprężyste. W razie gdyby za bardzo się kleiło dosypuję mąkę.Dzielę ciasto na 4 kawałki i rozwałkowuję. Wycinam z ciasta trójkąty, rozsmarowuję na nich dżem malinowy i zawijam.Przekładam rogale na blaszkę i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawiam blaszkę do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę 190 stopni. Piekę przez 25 minut.Podaję z rukolą, szynką i serem. Kanapkę dekoruję plasterkiem dojrzałego awokado i kleksem z dżemu malinowego.Przepis powstał w ramach konkursu „Dżem dobry, pobudka”