Wykonanie
Sezon na
rabarbar właśnie się rozpoczął. Na blogu jest już przepis na tartę
rabarbarową, placek budyniowy oraz szarlotkę. Czas najwyższy zaproponować Wam puszysty placek
drożdżowy o maślanym smaku.
Składniki na ciasto:0,5 kg
mąki pszennej,1 szklanka
mleka,1 szklanka
cukru trzcinowego,0,5 kostki
drożdży,0,5 kostki
masła,3
jajkarabarbar (w takiej ilości jaka nam odpowiada)Składniki na kruszonkę:75g
masła,3-4 łyżki
mąki,2-3 łyżki
cukruPodgrzewamy
mleko i dodajemy do niego 2 łyżki
cukru oraz 2 łyżki
mąki. Wrzucamy rozkruszone
drożdże i dokładnie mieszamy. W ciepłym miejscu pozostawiamy
drożdże do wyrośnięcia ( około 10-15 minut). Pozostałe składniki potrzebne do przyrządzenia ciasta przekładamy do miski,
masło rozpuszczamy i dodajemy wyrośnięte
drożdże. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do formy, układamy pokrojony
rabarbar. Przygotowujemy kruszonkę, zagniatając wszystkie składniki. Następnie posypujemy ciasto.Placek
drożdżowy pieczemy przez 50 minut w temp. 180 st.C.SMACZNEGO!