Wykonanie
Gruszka to jeden z bardziej niedocenionych i mało eksploatowanych przeze mnie
owoców. Właściwie nie wiem dlaczego. Zwykle sięgam po
jabłka zamiast
gruszek. W trakcie wczorajszych zakupów postanowiłam to zmienić i na dzisiejsze śniadanie kupiłam
gruszki, które świetnie łączą się z owsianką. Nie
mięliście okazji przekonać się do tego połączenia? Koniecznie sprawdźcie przepis na zapiekaną owsiankę z
gruszkami . Tym razem również zdecydowałam się na zapieczenie owsianki gruszkowej, niemniej wybrałam formę babeczek.

Składniki na 6 babeczek:2
gruszki6 łyżek
otrębów żytnich6 łyżek
mąki żytniej1/2 szklanki
płatków owsianych1 łyżeczka
kakao1
jajko1 łyżka
miodu1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
słonecznika lub innych pestekgarść
owoców suszonych, np.
moreli,
śliwek lub
rodzynekPrzygotowanie:
Gruszki ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję
otręby,
mąkę,
płatki owsiana,
kakao,
proszek do pieczenia,
miód i
jajko.
Suszone owoce siekam na mniejsze kawałki i razem ze
słonecznikiem dodaję do ciasta. Ja wykorzystałam
rodzynki i
banany, ale równie dobrze sprawdzą się
morele,
śliwki czy
daktyle.Mieszam wszystkie składniki i odstawiam na 10 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni.Przekładam ciasto do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i wstawiam do piekarnika. Piekę przez ok 35 minut. Na ostatnie 10 minut włączam funkcję termoobiegu.