ßßß Cookit - przepis na Gruszkowe babeczki owsiane

Gruszkowe babeczki owsiane

nazwa

Wykonanie

Gruszka to jeden z bardziej niedocenionych i mało eksploatowanych przeze mnie owoców. Właściwie nie wiem dlaczego. Zwykle sięgam po jabłka zamiast gruszek. W trakcie wczorajszych zakupów postanowiłam to zmienić i na dzisiejsze śniadanie kupiłam gruszki, które świetnie łączą się z owsianką. Nie mięliście okazji przekonać się do tego połączenia? Koniecznie sprawdźcie przepis na zapiekaną owsiankę z gruszkami . Tym razem również zdecydowałam się na zapieczenie owsianki gruszkowej, niemniej wybrałam formę babeczek.
Składniki na 6 babeczek:
2 gruszki
6 łyżek otrębów żytnich
6 łyżek mąki żytniej
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka kakao
1 jajko
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki słonecznika lub innych pestek
garść owoców suszonych, np. moreli, śliwek lub rodzynek
Przygotowanie:
Gruszki ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję otręby, mąkę, płatki owsiana, kakao, proszek do pieczenia, miód i jajko.
Suszone owoce siekam na mniejsze kawałki i razem ze słonecznikiem dodaję do ciasta. Ja wykorzystałam rodzynki i banany, ale równie dobrze sprawdzą się morele, śliwki czy daktyle.
Mieszam wszystkie składniki i odstawiam na 10 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni.
Przekładam ciasto do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i wstawiam do piekarnika. Piekę przez ok 35 minut. Na ostatnie 10 minut włączam funkcję termoobiegu.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/10/gruszkowe-babeczki-owsiane