Szukasz pomysłu na szybki obiad w stylu azjatyckim? Nic prostszego. Ten przepis można dowolnie modyfikować i łączyć z najrozmaitszymi składnikami. Przygotowanie, przy odpowiednim doborze składników, nie powinno zająć więcej niż 15 minut.Składniki na porcję dla dwóch osób:400 g filetu z indyka – można wykorzystać również kurczaka lub wołowinę3 duże cebule – najlepiej 2 białe i 1 czerwoną1 papryczka chili3 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki octu balsamicznego1 łyżka octu ryżowego3 łyżki rumu1 łyżeczka kminu rzymskiego1/4 melona2 figiświeża mięta lub inne ulubione ziołasól morskapieprz świeżo zmielony1 łyżka oliwy z oliwekulubiony makaron typu noodlesSposób przygotowania:Umyte mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam przyprawami i odstawiam na bok. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodaję cukier, ocet, kmin i rum. Jak tylko cukier się rozpuści zmniejszam ogień oraz dorzucam kurczaka, pokrojonego w kostkę melona i drobno posiekaną chwili. Przykrywam patelnię i duszę mięso przez ok 5 minut. W razie potrzeby dolewam wodę i „zeskrobuję” skameralizowane składniki z dna patelni. Danie podaję z figami, makaronem typu glass noodles i świeżą miętą.Konfiturę z cebuli można przygotować wcześniej i przechowywać w słoiczkach. Odpowiedni przepis już niedługo pojawi się na blogu.Danie w stylu azjatyckim gotowe w 15 minut