Miałam okazję uczestniczyć w pokazie kuchni molekularnej. W głowie zawróciła mi prostota składników, nieoczekiwane połączenia i różnorodność smaków na jednym talerzu. Postanowiłam przenieść kilka potraw do własnej kuchni. Pierwszą z testowanych potraw przygotowałam już dzisiaj – puree z marchewki i koperku. Danie połączyłam z indykiem w słodkim sosie figowym.Składniki:400 g filetu z piersi indyka1 cebuladymkakawałek białej części pora1 papryczka chili3 figi1 łyżka miodu gryczanego1 łyżka białego octu winnego3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka suszonej miętysól morskaświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:W miseczce mieszam miód, ocet, 2 łyżki oliwy, miętę i pokrojoną papryczkę chwili. Mięso dzielę na 4 kawałki i zalewam marynatą. Na patelni rozgrzewam 1 łyżeczkę oliwy i podsmażam na niej drobno posiekaną dymkę i por przez ok 2 minuty. Następnie dodaję mięso z marynatą oraz sól i pieprz. Smażę pod przykryciem przez ok 5 minut na dużym ogniu. Po tym czasie zmniejszam gaz do minimum, dokładam pokrojone figi i duszę całość przez kolejne 5 minut.Przepis na puree z marchewki i koperkuSkładniki:6 dużych marchewek1 cebuladymka5 łyżeczek drobno posiekanego koperku2 łyżeczki masłasól morskaPrzygotowanie:Obrane i pokrojone marchewki gotuję w rondelku. Dymkę podsmażam na odrobinie masła. Ugotowane marchewki miksuję razem z dymką, masłem i koperkiem. Doprawiam solą do smaku.