ßßß Cookit - przepis na Indyk w słodkim sosie figowym z puree marchewkowym

Indyk w słodkim sosie figowym z puree marchewkowym

nazwa

Wykonanie

Miałam okazję uczestniczyć w pokazie kuchni molekularnej. W głowie zawróciła mi prostota składników, nieoczekiwane połączenia i różnorodność smaków na jednym talerzu. Postanowiłam przenieść kilka potraw do własnej kuchni. Pierwszą z testowanych potraw przygotowałam już dzisiaj – puree z marchewki i koperku. Danie połączyłam z indykiem w słodkim sosie figowym.
Składniki:
400 g filetu z piersi indyka
1 cebula dymka
kawałek białej części pora
1 papryczka chili
3 figi
1 łyżka miodu gryczanego
1 łyżka białego octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej mięty
sól morska
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
W miseczce mieszam miód, ocet, 2 łyżki oliwy, miętę i pokrojoną papryczkę chwili. Mięso dzielę na 4 kawałki i zalewam marynatą. Na patelni rozgrzewam 1 łyżeczkę oliwy i podsmażam na niej drobno posiekaną dymkę i por przez ok 2 minuty. Następnie dodaję mięso z marynatą oraz sól i pieprz. Smażę pod przykryciem przez ok 5 minut na dużym ogniu. Po tym czasie zmniejszam gaz do minimum, dokładam pokrojone figi i duszę całość przez kolejne 5 minut.
Przepis na puree z marchewki i koperku
Składniki:
6 dużych marchewek
1 cebula dymka
5 łyżeczek drobno posiekanego koperku
2 łyżeczki masła
sól morska
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone marchewki gotuję w rondelku. Dymkę podsmażam na odrobinie masła. Ugotowane marchewki miksuję razem z dymką, masłem i koperkiem. Doprawiam solą do smaku.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/indyk-w-slodkim-sosie-figowym-z-puree-marchewkowym