Wykonanie
Te puszyste pączki robię tylko na tłusty czwartek. Są praco chłonne ale bardzopyszne , można je nadziać
marmoladą,
konfiturą owocową lub
dżemem .Pączki smażę tradycyjnie na
smalcu . Posypuję
cukrem pudrem , można też polaćlukrem lub
czekoladą.Składniki:1 kg
mąki pszennej10 dag
drożdży świeżych15 dag
cukru pudru3 łyżki
cukru3, i 1/2 szklanki
mleka1
cukier waniliowearomat do ciast migdałowy12
żółtek16 dag
masła1 kieliszek
spirytusu opcjonalnie.30 dag
marmolady3/4 łyżeczki płaskiej
soli1 kg
smalcuZ podanej ilości
mąki odważamy 30 dag na rozczyn . 30 dag dzielimy na 2 porcje .Pierwszą porcję zaparzamy 2 szklankami wrzącego
mleka bardzo energiczniemieszając
mąkę z
mlekiem . Następnie dodajemy po woli 1 szklankę zimnego
mleka aby obniżyć temperaturę zaparzonej
mąki i rozprowadzić ją do knsystencjirozczynu . Jeżeli zrobią Wam się przy tym grudki to można je rozmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito . Dzięki zaparzeniu części
mąki pączki są dłużej świeże,mają większą objętość , lepszy smak i zapach . Jeżeli
boicie się zaparzania
mąkibo wydaje się to Wam zbyt trudne to pomińcie ten etap i zróbcie rozczyn tradycyjny .Przy rozczynie tradycyjnym zmniejszcie ilość
mleka do 2,5 szklanek .Do zaparzonej i ostudzonej
mąki o konsystencji rozczynu dodajcie rozpuszczone w pozostałej ilości ciepłego
mleka drożdże wymieszane z 3 łyżkami
cukru . Wszystkodokładnie wymieszajcie , wierzch rozczynu zasypcie drugą porcją
mąki .Warstwa
mąki powinna wynosić około 1 cm . Tak przygotowany rozczyn zostawcie na 50 minut do dojrzewania . Dojrzały rozczyn będzie miął środek zapadnięty .W czasie gdy rozczyn dojrzewa ubijcie
żółtka z
cukrem na puszystą masę ,żeby łatwiej się ubijały można je ubić na parze . Miskę z
jajkami ustawiamy nagarnku z gotującą
wodą i mikserem ubijamy
jajka . Zwróćcie uwagę żeby masanie zagrzała się zbyt mocno ma być lekko ciepła .Rozpuszczamy także
masło w garnuszku lub w mikrofalówce .Do dojrzałego rozczynu dodajemy masę
żółtkowo-
cukrową , przesianą
mąkę wymieszaną z
solą ,
cukier waniliowy ,
zapach migdałowy i wszystko dokładnie mieszamy .Jeżeli robimy to ręcznie to czas wyrabiania wyniesie około 20 - 25 minut.Gdy używamy miksera to czas wyrabiania ciasta wyniesie 12 minut .Należy pamiętać że używamy końcówek mieszających a mikser ustawiamy nawolne obroty . Po tym czasie dodajcie rozpuszczone
masło i
spirytus . Wszystkonależy wyrobić aż masa stanie się gładka , jednolita i błyszcząca .Tak przygotowane ciasto zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia .Po tym czasie wyjmujemy je na stolnicę posypaną
mąką i zagniatamy .Następnie dzielimy na kęsy wielkości około 5 dag , każdy kawałek formujemy w ręku na placek , na środek nakładamy 1/2 łyżeczki
marmolady i dokładnie zlepiamy brzegi .Formujemy kulkę tak jak byśmy lepili pigułę ze śniegu i zlepieniem kładziemy naposypaną
mąką ściereczkę z płótna w odstępach 5 cm . Każdy uformowany pączekprzyciskamy z wierzchu spłaszczając go i posypujemy
mąką . Przykrywamyściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia . Gdy podwoją swoją objętość smażymy na
smalcu rozgrzanym do temperatury 170 stopni C .Pączki smażymy około 5 minut . Po 2 minutach patyczkiem lub widelcem przekręcamyje na drugą stronę .Pamiętajcie że wkładamy je do smażenia stroną która była zlepiana .Po wyjęciu z tłuszczu pączki odsączamy na papierowym ręczniku i odkładamyaby przestygły . Posypujemy
cukrem pudrem i gotowe .Z podanej ilości produktów otrzymacie 40 - 45 pączków .Przed włożeniem pączków do gorącego tłuszczu za pomocą pędzelka lub miotełkiusuńcie nadmiar
mąki .
Ciasto drożdżowe na pączki powinno
mieć luźną konsystencje .
Marmoladapowinna być o konsystencji zbliżonej do ciasta i nie może być zimna .Smacznego ..