Wykonanie
Kotlety mielone najlepiej smakują z
buraczkami zasmażanymi lub duszoną
marchewką i oczywiście z
ziemniakami z
wody.
SKŁADNIKI:1,5kg.
mięsa mielonego2
bułki2
cebule3
jajka3 zabki
czosnkuwoda lub
mleko do namoczenia
bułeksól,
pieprz,
przyprawa do mięsa mielonego, ziarna
kolendry,
majeranek(
szczypiorek jesli ktoś lubi)
bułka tara
olejSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bułkę zalać
wodą lub
mlekiem. odstawiamy do namoczenia na max. 10 min.
Cebulkę pokroić z drobna kostkę i podsmażyć na złocisty kolor. Do miski wrzucić zmielone
mięso, 2 odsączone
bułki, 2 podsmażone
cebule, 3
jajka, starte na małych oczkach ząbki
czosnku (i jesli ktoś lubi drobno posiekany
szczypiorek). Dodajemy do smaku
sól,
pieprz,
przyprawę do mięsa mielonego, rozmiażdżona
kolendrę oraz
majeranek. Dokładnie mieszamy i próbujemy, jesli czegoś brakuje doprawić po swojemu. Uformować kotlety, obtoczyć w
bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany
olej.SMACZNEGO!