ßßß
Składniki (na formę o średnicy 24-25 cm):- na kruchy spód:250 g mąki pszennej125 g masłaszczypta soli1 żółtko25-50 ml zimnego mlekaponadto: fasola sucha jaś- na nadzienie:500 g pora100 g boczku w plasterkach (może być świeży lub parzony)ok. 50 g tartego żółtego sera2 jajka2 żółtka350 ml śmietanki 30%sól, pieprzPrzygotowanie:Najpierw przygotuj ciasto. W misce umieść mąkę, sól oraz posiekane w kostkę masło. Możesz tę część wyrabiania wykonać przy użyciu robota kuchennego, ja robię to ręcznie. Mieszaj wszystko palcami, w razie potrzeby rozcieraj większe kawałki masła, aż w końcu powstanie coś w rodzaju miękkich okruszków. Wtedy sięgnij po mikser ręczny z końcówką do wyrabiania ciasta (spiralną). Dodaj żółtko i miksuj, a następnie niewielkim strumieniem dolewaj mleko. Po chwili ciasto zmieni swoją konsystencję, zbije się w kulę. Odstaw mikser i chwilę ugniataj dłonią. Na koniec uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.Boczek pokrój na paski a następnie na kawałki wielkości 1 cm. Podsmaż kilka minut na rozgrzanej patelni. Od porów odkrój ciemne liście. Możesz umyć je dokładnie a następnie schować do zamrażarki i sięgać po nie, kiedy gotujesz aromatyczny wywar na zupę. Jasne części porów natnij wzdłuż i pod bieżącą wodą wypłucz cały piasek i inne zanieczyszczenia trzymając pora najjaśniejszą częścią ku górze - wtedy piach wypłynie zamiast gromadzić się u nasady pora. Dorzuć por do przyrumienionego boczku i duś na średnim ogniu około 5-10 minut - aż por zmięknie. Dobrze jest podlać zawartość patelni odrobiną wody 2-3 razy. Na koniec dopraw do smaku solą (uwaga, boczek jest dość słony) i pieprzem.Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni C. Ciasto wyłóż na blat i wałkuj okrąg o średnicy większej niż wybrana forma do tarty. Następnie ciastem wyłóż formę pozwalając nadmiarowi ciasta otulać brzegi naczynia, na ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp suchą fasolą, aby ciasto nie wyrosło. Można zastosować ten trik, chociaż mi i bez niego ciasto wychodzi odpowiednie - nakłuwam je jednak widelcem. Piecz z fasolką 15-20 minut, następnie zdejmij papier i fasolę, nakłuj spód widelcem i piecz jeszcze 5 minut. Jeśli nie używasz fasoli 15-20 minut wystarczy. Po upieczeniu kruchego spodu odetnij ostrym nożykiem nadmiar ciasta na bokach naczynia.Zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni. Jeśli używasz nieco mniejszej i płytkiej formy do tarty może się okazać, że trzeba nieco zredukować ilość jaj i śmietany - np. o jedno żółtko lub jajko i o 100 ml śmietanki. W misce dobrze wymieszaj żółtka, jajka oraz śmietankę. Dopraw solą i pieprzem. Na upieczony kruchy spód wyłóż równomiernie podduszony por z boczkiem. Posyp startym żółtym serem, a następnie zalej całość masą jajeczno-śmietankową. Piecz 30 minut - wierzch tarty delikatnie się zarumieni. Podawaj na ciepło lub na zimno.

