Wykonanie
W zeszłym roku polubiłam
cukinię na nowo - byłam do niej nieco uprzedzona, ale dałam jej drugą szansę. Na koniec sezonu przygotowałam pasztet z
cukinii . W tym roku na dobre zagościła w moim letnim menu. Wzbogaciłam nią niejedno leczo, grillowałam, a nawet dodałam do pizzy ! Teraz wylądowała w wytrawnej tarcie w towarzystwie
sera i
boczku.
Składniki:- na kruchy spód:250 g
mąki pszennej125 g
masłaszczypta
soli1
żółtko25-50 ml zimnego
mlekadodatkowo opcjonalnie:
fasola sucha "jaś"- na nadzienie:1/3 - 1/2
cukiniigarść tartego
sera żółtego (u mnie
Cheddar)100 g
boczku parzonego (użyłam takiego w plasterkach)2
jajka1
żółtko200 ml
śmietanki 30%50 ml
mlekasól,
pieprzPrzygotowanie:Najpierw przygotuj ciasto. W misce umieść
mąkę,
sól oraz posiekane w kostkę
masło. Możesz tę część wyrabiania wykonać przy użyciu robota kuchennego, ja robię to ręcznie. Mieszaj wszystko palcami, w razie potrzeby rozcieraj większe kawałki
masła, aż w końcu powstanie coś w rodzaju miękkich okruszków. Wtedy sięgnij po mikser ręczny z końcówką do wyrabiania ciasta (spiralną). Dodaj
żółtko i miksuj, a następnie niewielkim strumieniem dolewaj
mleko. Po chwili ciasto zmieni swoją konsystencję, zbije się w kulę. Odstaw mikser i chwilę ugniataj dłonią. Na koniec uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni C. Ciasto wyłóż na blat i wałkuj okrąg o średnicy większej niż wybrana forma do tarty. Następnie
ciastem wyłóż formę pozwalając nadmiarowi ciasta otulać brzegi naczynia, na ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp
suchą fasolą, aby ciasto nie wyrosło. Można zastosować ten trik, chociaż mi i bez niego ciasto wychodzi odpowiednie - nakłuwam je jednak widelcem. Piecz z
fasolką 20 minut, następnie zdejmij papier i
fasolę, nakłuj spód widelcem i piecz jeszcze 5 minut. Jeśli nie używasz
fasoli 20 minut wystarczy. Po upieczeniu kruchego
spodu odetnij
ostrym nożykiem nadmiar ciasta na bokach naczynia.Kiedy piecze się ciasto przygotuj nadzienie.
Boczek pokrój na kawałki, niezbyt drobno. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż kilka minut tak aby wytopić nieco tłuszczu i przyrumienić
boczek.
Cukinię umyj dokładnie i pokrój na cienkie plasterki. Zetrzyj nieco
żółtego sera.W misce dobrze wymieszaj
żółtko,
jajka,
śmietankę oraz
mleko. Dopraw
solą i
pieprzem. Zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni. Na upieczony kruchy spód wyłóż część
sera, następnie
boczek i znowu
ser. Kolejna warstwa to
cukinia - możesz, tak jak ja, ułożyć ją w regularny wzór. Na koniec wysyp resztkę
żółtego sera. Zalej całość masą jajeczno-
śmietankową. Piecz 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.