ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

W końcu przyszły mrozy. Szczerze mówiąc wolę mroźne poranki, gdy powietrze jest suche, a mróz szczypie w nos, niż przesycone wilgocią, przenikające lodowe podmuchy wiatru przy temperaturze +1. Lubię mroźne dni również za to, że gdy przychodzę do domu po wizycie na zewnątrz mogę się ogrzać przy gorącej herbacie z miodem, imbirem i cytryną lub zajadając jedna z moich ulubionych zup-krem, takiej jak ta z ciecierzycy z dzisiejszego przepisu.
Składniki:
400g suchej ciecierzycy,
2 marchewki,
3 ziemniaki,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka ziaren kolendry,
1 łyżeczka pieprzu cayenne,
1/2 łyżeczki kuminu,
1/2 łyżeczki aidżwanu,
1/2 łyżeczki sosu sojowego,
szczypta kozieradki, kurkumy i imbiru.
Grzanki z chleba razowego
3 kromki chleba razowego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
pół łyżeczki suszonych liści kolendry,
sól.
Przygotowanie:
Ciecierzycę opłukać pod bieżąca wodą, przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić na noc do nasiąknięcia.
Ciecierzycę odcedzić, przepłukać i przełożyć do garnka, następnie zalać dwoma litrami wody i zagotować. Po doprowadzeniu całości do wrzenia przykryć pokrywką, ustawić średni płomień pod garnkiem i gotować przez 20 minut.
W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki i ugotować. Ziemniaki powinny być miękkie.
Następnie do gotującej się ciecierzycy dodać obraną i pokrojoną w grube plastry marchewkę i gotować przez kolejne 15 minut. Po tym czasie dodać do zupy ziemniaki i całość zblendować na gładką masę.
Kolendrę, aidżwan i kminek utrzeć w moździerzu, dodać do zupy razem z pozostałymi przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zupę zagotować i podawać ze świeżą kolendrą, razowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Aby przygotować grzanki z chleba razowego należy pokroić kromki w centymetrowe kostki i przełożyć do miseczki. W szklance wymieszać oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kolendrą i solą. Powstałym sosem zalać grzanki i dokładnie je wymieszać. Rozgrzać patelnię i wrzucić grzanki. Podsmażać na złoto, najlepiej na małym ogniu przez około 10 minut pilnując aby się nie przypaliły, bo będą wtedy gorzkie.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2014/01/zupa-krem-z-ciecierzycy.html