ßßß
Składniki:400g suchej ciecierzycy,2 marchewki,3 ziemniaki,2 ząbki czosnku,1 łyżka soku z cytryny,1 łyżeczka ziaren kolendry,1 łyżeczka pieprzu cayenne,1/2 łyżeczki kuminu,1/2 łyżeczki aidżwanu,1/2 łyżeczki sosu sojowego,szczypta kozieradki, kurkumy i imbiru.Grzanki z chleba razowego3 kromki chleba razowego,2 łyżki oliwy z oliwek,2 ząbki czosnku,pół łyżeczki suszonych liści kolendry,sól.
Przygotowanie:Ciecierzycę opłukać pod bieżąca wodą, przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić na noc do nasiąknięcia.Ciecierzycę odcedzić, przepłukać i przełożyć do garnka, następnie zalać dwoma litrami wody i zagotować. Po doprowadzeniu całości do wrzenia przykryć pokrywką, ustawić średni płomień pod garnkiem i gotować przez 20 minut.W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki i ugotować. Ziemniaki powinny być miękkie.Następnie do gotującej się ciecierzycy dodać obraną i pokrojoną w grube plastry marchewkę i gotować przez kolejne 15 minut. Po tym czasie dodać do zupy ziemniaki i całość zblendować na gładką masę.Kolendrę, aidżwan i kminek utrzeć w moździerzu, dodać do zupy razem z pozostałymi przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zupę zagotować i podawać ze świeżą kolendrą, razowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.Aby przygotować grzanki z chleba razowego należy pokroić kromki w centymetrowe kostki i przełożyć do miseczki. W szklance wymieszać oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kolendrą i solą. Powstałym sosem zalać grzanki i dokładnie je wymieszać. Rozgrzać patelnię i wrzucić grzanki. Podsmażać na złoto, najlepiej na małym ogniu przez około 10 minut pilnując aby się nie przypaliły, bo będą wtedy gorzkie.Smacznego!