ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegogroch włoski 120 gramówcebula 1 sztukczosnek 1 ząbkioliwa 3 łyżek stołowychpasta tahina 3 łyżek stołowychkurkuma 0,5 łyżek deserowychsok z cytryny 3,5 łyżek stołowychsól według uznaniaWykonanie:Groch zalać wrzącą wodą i moczyć 8 godzin, odcedzić.Oczyszczoną i posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać kurkumę i odrobinę wody oraz groch. Zalać wodą powyżej poziomu grochu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować tak długo,aż będzie miękki ( ok. 1 h). Stary groch wymaga długiego gotowania. Groch odcedzić, a wywar zachować. Groch rozgnieść widelcem, wlać kilka łyżek wywaru i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Pasta powinna mieć konsystencję majonezu.Przełożyć do miski, dodać sok z cytryny, pastę tahina, mieszając doprawić solą.hummus przełożyć do płaskiej miski i przybrać posiekaną natką pietruszki.Uwagi:Pastę tahina można zastąpić zmielonym ziarnem sezamu.Jest to potrawa arabska.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Sosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: