Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
groch włoski 120 gramów
cebula 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
oliwa 3 łyżek stołowychpasta tahina 3 łyżek stołowych
kurkuma 0,5 łyżek deserowych
sok z cytryny 3,5 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:
Groch zalać wrzącą
wodą i moczyć 8 godzin, odcedzić.Oczyszczoną i posiekaną
cebulę i
czosnek podsmażyć na 2 łyżkach
oliwy, dodać
kurkumę i odrobinę
wody oraz
groch. Zalać
wodą powyżej poziomu
grochu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować tak długo,aż będzie miękki ( ok. 1 h). Stary
groch wymaga długiego gotowania.
Groch odcedzić, a
wywar zachować.
Groch rozgnieść widelcem, wlać kilka łyżek
wywaru i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Pasta powinna
mieć konsystencję
majonezu.Przełożyć do miski, dodać
sok z cytryny, pastę tahina, mieszając doprawić
solą.hummus przełożyć do płaskiej miski i przybrać posiekaną
natką pietruszki.Uwagi:Pastę tahina można zastąpić zmielonym ziarnem
sezamu.Jest to potrawa arabska.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Sosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: