Wykonanie
Hummus to pochodząca z Libanu pasta
ciecierzycy, bardzo popularna w kuchni arabskiej oraz żydowskiej. "Hummus" w
języku arabskim oznacza
ciecierzycę, a nazwa gotowego dania to " ḥummuṣ bi ṭaḥīna", czyli
ciecierzyca z tahini. Najstarsze zapiski o tym daniu pochodzą z kairskiej książki kucharskiej z XIII w. Hummus stanowi bogate źródło żelaza i witamin. Może zostać podany jako dodatek do dań kuchni arabskiej, bądź też sam, jako przekąska, z
chlebkiem pita. Stanowi wówczas pełno
białkowy posiłek wegetariański.
1 puszka
ciecierzycy1-2 łyżki pasty sezamowej tahini2 łyżki
soku z cytryny1 ząbek
czosnkusól do smaku
Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Zalewę zachować, będzie jeszcze potrzebna.
Ciecierzycę wraz z
czosnkiem, tahini i
sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w malakserze) na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Doprawić do smaku
solą.Hummus przekładamy do salaterki, możemy udekorować polewając niewielką ilością
oliwy, posypując
sezamem i/lub kuminem.Podawać z
chlebkiem pita.