Wykonanie
W końcu udało mi się przygotować klasyczny hummus, taki z tahiną, puszysty i kwaskowy w sam raz. Wcześniej robiłam różne wersje tej pasty, ale ta bez wątpienia jest najbliższa oryginałowi. Dodałam jedynie nieco mniej tahini niż w przepisie, ponieważ nie chciałam, żeby hummus był za gęsty i zbyt tłusty, ale i tak wyszło pysznie.Hummus

Składniki:szklanka suchej
ciecierzycydwie łyżeczki
sody oczyszczonejpół szklanki pasty tahini3 łyżki
soku z cytrynydwa ząbki
czosnkusól do smakulodowata
wodaCiecierzycę moczymy przez noc w wodzie z dodatkiem łyżeczki
sody. Następnie płuczemy i gotujemy do miękkości, również po dodaniu do
wody łyżeczki
sody.
Ciecierzyca musi po ugotowaniu musi
mieć maślaną, wilgotną konsystencję.Gdy przestygnie miksujemy ją z tahini i
czosnkiem, oraz
sokiem z cytryny. Stopniowo dolewamy bardzo zimną
wodę, aż pasta uzyska pożądaną przez nas, delikatną konsystencję. Doprawiamy
solą do smaku.Przed podaniem możemy skropić hummus kilkoma kroplami
oliwy i posypać odrobiną
ostrej papryki.Smacznego!