Wykonanie
Zupa jarzynowa dla mnie to zazwyczaj ostatnia deska ratunku, gdy nie mam pomysłu na obiad. Zazwyczaj nie używam wielu przypraw, jednak tym razem postanowiłam pokombinować ze
smakami i wyszła mi zupa jarzynowa w stylu orientalnym. Do "zabielenia" zupy dodałam
mleka. W ostatniej chwili zorientowałam się, że nie mam
mleczka kokosowego, które by tu pasowało idealnie :( Dodałam za to pół łyżeczki
oleju kokosowego, który nadał aromatu zupie.

Składniki:2
marchewki pokrojone w dowolne kształty,ćwiartka
selera pokrojonego,liście
selera,1 duży
ziemniak,1 opakowanie
mrożonych warzyw do zupy jarzynowej,garść niesiarkowanych wiórek
kokosowych,0,5 l
mleka,1,5 łyżeczki
oleju kokosowego do smaku (opcjonalnie),3
liście laurowe,3-4
ziela angielskie,1 łyżeczka
kurkumy,1 łyżeczka
curry,1 łyżeczka zmielonej
kolendry,1/2 łyżeczki
ostrej papryki,1/2 łyżeczki czerwonej pasty
curry,1/2 łyżeczki kuminu,szczypta
cynamonu,
sól i
pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Mrożone warzywa wyciągamy z zamrażalnika i jeśli to możliwe zostawiamy, aby chwilę odtajały. Świeże warzywa wrzucamy do garnka z
wodą, liśćmi laurowymi i
zielem angielskim, zagotowujemy. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy mrożonkę i zagotowujemy. Gotujemy przez 5-7 minut. Następnie doprawiamy dodając wszystkie
przyprawy oraz wiórki. Zabielamy
mlekiem i dodajemy
olej kokosowy. Zagotowujemy i podajemy.Smacznego!