Wykonanie
80 dag filetów3 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczki
ostrej papryki1 łyżeczka
curry1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzuolejFilety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać
mąkę z
przyprawami i obtoczyć w niej kawałki
ryby. Smażyć na złoty kolor na
oleju.
Kurkuma nazywana jest też „ostryżem” i „szafranem indyjskim”.
Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych i występuje w ok. 70 gatunkach na terenie m.in. Indii i Australii.Naukowcy dostrzegli niedawno związek
między stosowaniem
kurkumy przez Hindusów, a niższą, w porównaniu do innych
krajów, zachorowalnością na Alzhaimera. Zdaniem naukowców to właśnie składnik
kurkumy- kurkumonoida, odpowiada za pobudzanie systemu immunologicznego do niszczenia
białka, które utrudnia przewodzenie sygnałów nerwowych i prowadzi do Alzhaimera.Zastosowanie w kuchni:Z
kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do
barwienia ryżu,
makaronu i warzyw konserwowanych w occie.
Kurkumy używa się do przyprawiania
sosów i potraw z drobiu.Co ciekawe,
kurkumą można „oszukiwać szafran”, co zauważył słynny podróżnik Marco
Polo.
Kurkuma kolorem przypomina
szafran i, chociaż w smaku, jest zupełnie inna, to jednak z powodzeniem można ją stosować, jako zamiennik
szafranu.Właściwości lecznicze:
Kurkuma jest stosowana do produkcji
leków, leczących dolegliwości wątroby.Wpływa pozytywnie na trawienie i działa rozkurczowo.Najnowsze badania wskazują, że
kurkuma jest jedną z najskuteczniejszych substancji przeciwrakowych.
Wyniki badań potwierdzają, że osoby, które przyjmują
kurkumę, zdecydowanie rzadziej chorują na
raka.