ßßß Cookit - przepis na Irańska ryba smażona

Irańska ryba smażona

nazwa

Wykonanie

80 dag filetów
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
olej
Filety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć na złoty kolor na oleju.
Kurkuma nazywana jest też „ostryżem” i „szafranem indyjskim”.
Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych i występuje w ok. 70 gatunkach na terenie m.in. Indii i Australii.
Naukowcy dostrzegli niedawno związek między stosowaniem kurkumy przez Hindusów, a niższą, w porównaniu do innych krajów, zachorowalnością na Alzhaimera. Zdaniem naukowców to właśnie składnik kurkumy- kurkumonoida, odpowiada za pobudzanie systemu immunologicznego do niszczenia białka, które utrudnia przewodzenie sygnałów nerwowych i prowadzi do Alzhaimera.
Zastosowanie w kuchni:
Z kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie.
Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu.
Co ciekawe, kurkumą można „oszukiwać szafran”, co zauważył słynny podróżnik Marco Polo. Kurkuma kolorem przypomina szafran i, chociaż w smaku, jest zupełnie inna, to jednak z powodzeniem można ją stosować, jako zamiennik szafranu.
Właściwości lecznicze:
Kurkuma jest stosowana do produkcji leków, leczących dolegliwości wątroby.
Wpływa pozytywnie na trawienie i działa rozkurczowo.
Najnowsze badania wskazują, że kurkuma jest jedną z najskuteczniejszych substancji przeciwrakowych. Wyniki badań potwierdzają, że osoby, które przyjmują kurkumę, zdecydowanie rzadziej chorują na raka.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/04/iranska-ryba-smazona.html