ßßß
Potrzebne będą (w zależności od ilości osób):- udka z kurczaka (używam uniwersalnej nazwy "udka", natomiast profesjonalny podział to: ćwiartka, noga, udo i podudzie)- sól, pieprz- ostra papryka, curry- olej/oliwa lub inny tłuszcz- ulubione dodatkiSposób wykonania:1) Udka z kurczaka (ćwiartki) myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na podudzie i udo. Nie musimy tego robić, możemy upiec i podać całe ćwiartki. W sklepach dostępne są także już podzielone ćwiartki (w tym wpisie pokazuje zarówno upieczoną całą ćwiartkę, jak i podzieloną na udo i podudzie).2) Przyprawiamy z obu stron.3) Naczynie żaroodporne podlewamy lekko olejem i układamy w nim kawałki kurczaka, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i pieczemy przez 1,5 godziny. Na pół godziny przed końcem pieczenia, obracamy kurczaki.Smacznego =)