Wykonanie
Cześć =)
Udka z kurczaka, to ogólnie lubiane, niedrogie i powszechnie dostępne
mięso, które sprawdza się doskonale w najrozmaitszych potrawach i formach przyrządzenia.Dziś zapraszam na
udka z kurczaka, podane z
sałatką z
pomidorów i
ogórków kiszonychZachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania
udek z kurczaka w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (w zależności od ilości osób):-
udka z kurczaka (używam uniwersalnej nazwy "udka", natomiast profesjonalny podział to: ćwiartka, noga, udo i podudzie)-
sól,
pieprz-
ostra papryka,
curry- olej/oliwa lub inny tłuszcz- ulubione dodatkiSposób wykonania:1)
Udka z kurczaka (ćwiartki) myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na podudzie i udo. Nie musimy tego robić, możemy upiec i podać całe ćwiartki. W sklepach dostępne są także już podzielone ćwiartki (w tym wpisie pokazuje zarówno upieczoną całą ćwiartkę, jak i podzieloną na udo i podudzie).2) Przyprawiamy z obu stron.3) Naczynie żaroodporne podlewamy lekko
olejem i układamy w nim kawałki
kurczaka, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i pieczemy przez 1,5 godziny. Na pół godziny przed końcem pieczenia, obracamy
kurczaki.Smacznego =)