ßßß
Dobra data na post z przytupem, na porządny obiad, bo wiosna jeszcze nie rozpieszcza. Mi na razie wystarczy, że już jest. Przepis prosty, przygotowania są błyskawiczne, a efekt jest kwintesencją „comfort food”; wymarzonego, sycącego, klasycznego posiłku. Mięso i ziemniaki pieczone razem są chrupiące z wierzchu, soczyste i miękkie w środku, bardzo intensywne w smaku.Składniki (na 3-4 porcje):6 nóżek kurczaka (użyłam udek wraz z pałką, można je rozdzielić)kilkanaście ziemniaków (zwykle na taką porcję obieram ich tyle, aby wypełniły 3-litrową miskę)papryka słodka w proszkupapryka ostra w proszkumieszanka curry w proszkusólpieprzCzęści kurczaka opłukać i osuszyć. Ułożyć na jak największej płaskiej blasze, skropić oliwą z oliwek.Szczodrze oprószyć słodką papryką, curry, pieprzem i solą, a także – wedle uznania - papryką ostrą. Obrócić porcje, analogicznie przyprawić z drugiej strony. Ostatecznie ułożyć skórą do góry, rozsunąć, robiąc miejsce dla ziemniaków.Piekarnik nastawić na 215 stopni.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na średnie kawałki. Poukładać je równomiernie na blasze. Skropić oliwą, oprószyć papryką, solą i pieprzem. Na blachę wlać 2-3 łyżki wody.Wsunąć całość do nagrzanego piekarnika, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec od tego momentu godzinę – godzinę i 15 minut, aż soki wypływające z nakłutego w najgrubszym miejscu mięsa będą klarowne.Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.