Wykonanie
Sezon na
buraki trwa! Te pyszne i zdrowe warzywa nie muszą nam się kojarzyć jedynie z barszczem czy surówką.

Składniki:200 ml
bulionu warzywnego,2-3 ugotowane i pokrojone w kostkę
buraki,450g
mrożonego szpinaku,2
torebki prażonej
kaszy gryczanej (ok 200g),2 łodyżki
selera naciowego, drobno pokrojonego,1 średnia biała
cebula pokrojona w kostkę,1/2
cukinii pokrojonej w kostkę,1/2 pęczka
natki pietruszki,1 ząbek
czosnku,świeży
tymianek,
majeranek,
biały pieprz,
sól i
pieprz do smaku,
oliwa do smażenia.Przygotowanie:Na dużej patelni podsmażyć
cebulę z
czosnkiem na
oliwie, dodać
cukinię i
seler i dalej smażyć, nastpnie dodać
buraki i ok 50ml
bulionu i całość dusić przez około 5 minut, następnie doprawić
tymiankiem,
majerankiem solą i
pieprzem.
Kaszę podgotować przez 2 minuty, odsączyć.W osobnym rondlu podgrzać
szpinak, doprawić go do smaku.Do warzyw na patelni dodać
szpinak, dokładnie całość wymieszać, dodać
kaszę i pokrojoną
pietruszkę, w razie potrzeby całość jeszcze doprawić. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i dolać pozostały
bulion. Zapiekankę można posypać
żółtym serem, ale nie jest to konieczne.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez około 30 minut lub do czasu, gdy cały
bulion odparuje.Smacznego!