Wykonanie

Kotlety z
jagnięcinyGranat dodaje wspaniały smak, który idealnie pasuje do kotletów jagnięcych. Doskonale komponuje się z mieszanką
ziół i przypraw. Idealne kotlety z
jagnięciny powinny być średnio wysmażone i tak przygotowane podawane.Składniki:2 kg kotletów jagnięcychdo marynaty:¼ szklanki soku z
granatów¼ szklanki
oliwy z oliwek extra virgin2 wyciśnięte ząbki
czosnku1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżka świeżego
rozmarynu1 łyżka świeżego
tymianku1 łyżka
sosu Worcestershire½ łyżeczki mielonego
ziela angielskiego1/8 łyżeczka
musztardy w proszku
sól koszernaświeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Wlać do dużej zamykanej torby lub pojemnika, dodać kotlety jagnięce i marynować przez 1-2 godziny w miejscu w temperaturze pokojowej. Usunąć kotlety z marynaty, oprószyć
solą i
pieprzem. Grillować kotlety na rozgrzanym do wysokiej temperatury grillu aż ładnie zbrązowieją z każdej strony. W trakcie grillowania obrócić tylko raz. Te kotlety podawać najlepiej średnio wysmażone.
Udziec jagnięcy z
granatemSok z
granatów,
czerwone wino,
czosnek,
cebula,
cytryna i
zioła tworzą wyjątkową marynatę do
jagnięciny.Składniki:1 szklanka soku z
granatów½ szklanki słodkiego
czerwonego wina1 duża
cebula, pocięta na duże kawałkisok i starta skórka z ½
cytryny4 ząbki
czosnku½ łyżeczki
czarnego pieprzu1 łyżeczka posiekanych liści świeżej
mięty½ łyżeczki suszonego
rozmarynu lub 1 łyżeczka świeżego¼ łyżeczki suszonego
tymianku lub ½ łyżeczki świeżego1 łyżka koszernej
soli1
udziec jagnięcy bez kościPrzygotowanie:Umieścić sok z
granatów,
wino,
cytrynę,
cebulę,
czosnek,
pieprz,
mięte,
tymianek,
rozmaryn i
sól w blenderze. Całość dokładnie wymieszać. W
jagnięcinę dokładnie wetrzeć przygotowaną marynatę. Umieścić ją w worku do przechowywania żywności, zalać pozostałą marynatą. Z worka wypuścić powietrze i zamknąć. Przechowywać w lodówce 12 godzin a najlepiej całą noc. Wyjąć
jagnięcinę z marynaty, przetrzeć z jej nadmiaru. W międzyczasie przygotować grilla, rozgrzać go do średniej temperatury, oczyścić ruszt i dobrze go naoliwić.
Jagnięcinę grillować do momentu aż osiągnie temperaturę wewnętrzną 79 stopni. Przed pocięciem i serwowaniem odstawić
mięso na kilka minut.
