ßßß Cookit - przepis na Walentynkowe grillowanie

Walentynkowe grillowanie

nazwa

Wykonanie

Kotlety z jagnięciny
Granat dodaje wspaniały smak, który idealnie pasuje do kotletów jagnięcych. Doskonale komponuje się z mieszanką ziół i przypraw. Idealne kotlety z jagnięciny powinny być średnio wysmażone i tak przygotowane podawane.
Składniki:
2 kg kotletów jagnięcych
do marynaty:
¼ szklanki soku z granatów
¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
2 wyciśnięte ząbki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka świeżego rozmarynu
1 łyżka świeżego tymianku
1 łyżka sosu Worcestershire
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/8 łyżeczka musztardy w proszku
sól koszerna
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Wlać do dużej zamykanej torby lub pojemnika, dodać kotlety jagnięce i marynować przez 1-2 godziny w miejscu w temperaturze pokojowej. Usunąć kotlety z marynaty, oprószyć solą i pieprzem. Grillować kotlety na rozgrzanym do wysokiej temperatury grillu aż ładnie zbrązowieją z każdej strony. W trakcie grillowania obrócić tylko raz. Te kotlety podawać najlepiej średnio wysmażone.
Udziec jagnięcy z granatem
Sok z granatów, czerwone wino, czosnek, cebula, cytryna i zioła tworzą wyjątkową marynatę do jagnięciny.
Składniki:
1 szklanka soku z granatów
½ szklanki słodkiego czerwonego wina
1 duża cebula, pocięta na duże kawałki
sok i starta skórka z ½ cytryny
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka posiekanych liści świeżej mięty
½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub 1 łyżeczka świeżego
¼ łyżeczki suszonego tymianku lub ½ łyżeczki świeżego
1 łyżka koszernej soli
1 udziec jagnięcy bez kości
Przygotowanie:
Umieścić sok z granatów, wino, cytrynę, cebulę, czosnek, pieprz, mięte, tymianek, rozmaryn i sól w blenderze. Całość dokładnie wymieszać. W jagnięcinę dokładnie wetrzeć przygotowaną marynatę. Umieścić ją w worku do przechowywania żywności, zalać pozostałą marynatą. Z worka wypuścić powietrze i zamknąć. Przechowywać w lodówce 12 godzin a najlepiej całą noc. Wyjąć jagnięcinę z marynaty, przetrzeć z jej nadmiaru. W międzyczasie przygotować grilla, rozgrzać go do średniej temperatury, oczyścić ruszt i dobrze go naoliwić. Jagnięcinę grillować do momentu aż osiągnie temperaturę wewnętrzną 79 stopni. Przed pocięciem i serwowaniem odstawić mięso na kilka minut.
Źródło:http://naruszcie.pl/2798/walentynkowe-grillowanie-z-jagniecina-granatem