Wykonanie

Składniki:- ok kilograma
młodej jagnięciny pokrojonej w duże kawałki z kością (najlepiej z udźca)- szklanka czerwonego
wytrawnego wina, o zdecydowanie ciemnej barwie- sok z połowy
cytryna- łyżka
octu balsamicznego- po nie więcej niż pół łyżeczki suszonego
tymianku,
rozmarynu i
czosnku granulowanego-
sól i
pieprz do smakuWykonanie:Z
soku z cytryny,
octu i przypraw przygotowujemy marynatę, którą nacieramy dokładnie
mięso i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Jeśli nie dysponujemy naprawdę
młodą jagnięciną, warto dodać nieco więcej przypraw i pozostawić
mięso do marynowania do kilka godzin dłużej, jak też później nieco dłużej piec.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oliwy z oliwek i podsmażamy
mięso z każdej strony przez kilka minut, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy
winem. Ja używam zwykłej długiej formy do keksa, dzięki temu
mięso jest bardziej zakryte
winem, pozostaje miękkie i nie wysycha. Do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika wstawiamy
mięso najpierw, na pół godziny (do 40 minut), po czym obracamy je i nadal pieczemy przez kolejne 30 minut. Po tym czasie
mięso znów obracamy, a naczynie (formę) przykrywamy szczelnie np. folią aluminiową i pieczemy przez jeszcze około półtorej godziny. Dla prawdziwej
młodej jagnięciny to zupełnie wystarczy,
mięso będzie miękkie, z łatwością odchodzące od kości i bardzo aromatyczne. Jeśli nie mamy pewności co do wieku naszego jagnięcia, można je zostawić w piekarniku na dłużej, upewniając się, że jest dostatecznie dużo sosu, w razie potrzeby podlewając jeszcze odrobiną
wina. Smacznego!