ßßß Cookit - przepis na Cordero asado - pieczona jagnięcina

Cordero asado - pieczona jagnięcina

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- ok kilograma młodej jagnięciny pokrojonej w duże kawałki z kością (najlepiej z udźca)
- szklanka czerwonego wytrawnego wina, o zdecydowanie ciemnej barwie
- sok z połowy cytryna
- łyżka octu balsamicznego
- po nie więcej niż pół łyżeczki suszonego tymianku, rozmarynu i czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Z soku z cytryny, octu i przypraw przygotowujemy marynatę, którą nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Jeśli nie dysponujemy naprawdę młodą jagnięciną, warto dodać nieco więcej przypraw i pozostawić mięso do marynowania do kilka godzin dłużej, jak też później nieco dłużej piec.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy mięso z każdej strony przez kilka minut, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy winem. Ja używam zwykłej długiej formy do keksa, dzięki temu mięso jest bardziej zakryte winem, pozostaje miękkie i nie wysycha. Do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika wstawiamy mięso najpierw, na pół godziny (do 40 minut), po czym obracamy je i nadal pieczemy przez kolejne 30 minut. Po tym czasie mięso znów obracamy, a naczynie (formę) przykrywamy szczelnie np. folią aluminiową i pieczemy przez jeszcze około półtorej godziny. Dla prawdziwej młodej jagnięciny to zupełnie wystarczy, mięso będzie miękkie, z łatwością odchodzące od kości i bardzo aromatyczne. Jeśli nie mamy pewności co do wieku naszego jagnięcia, można je zostawić w piekarniku na dłużej, upewniając się, że jest dostatecznie dużo sosu, w razie potrzeby podlewając jeszcze odrobiną wina. Smacznego!
Źródło:http://iberolatino.blogspot.com/2013/11/cordero-asado-pieczona-jagniecina.html