ßßß Cookit - przepis na Pieczeń z rostbefu na różowo.

Pieczeń z rostbefu na różowo.

nazwa

Wykonanie

Podam dwa przepisy publikowane na stronie kuchnia+, świetnego mistrza kuchni Adama Chrząstowskiego. Oba dwa są sprawdzone przeze mnie i są na prawdę dobre.
Przepis pierwszy.
Składniki:
75 dkg rostbefu
1 butelka czerwonego wina
Sól, pieprz świeżo zmielony
Olej do smażenia.
Wykonanie:
Mięso oczyść dokładnie z błon i powięzi. Popieprz i obsmaż z każdej strony na bardzo gorącym oleju. Wstaw do piekarnika o temperaturze 80 st. C i piecz do momentu aż mięso będzie miało w środku 54 st, C. W tym czasie wlej do rondla wino i zredukuj płyn o 90%. Upieczony rostbef krój w plastry, posól i polej winną esencją.
Przepis drugi.
Składniki:
2 kg rostbefu
Olej do smażenia
Mąka do oprószenia
Marynata:
1/2 szklanki oliwy
4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu Worcester
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka cukru
3 gałązki rozmarynu
3 gałązki tymianku
Wykonanie:
Składniki marynaty wymieszać i zanurzyć w niej oczyszczone mięso. Po dwóch lub więcej godzinach marynowania wyjąć i lekko oprószyć mąką. Obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano. Ułożyć na kratce do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec krótko, ok. 30 minut. Wyjąć i odstawić, by soki wewnątrz pieczeni rozeszły się równomiernie. Podawać na ciepło lub pokrojony w cienkie plasterki na zimno.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2013/02/pieczen-z-rostbefu-na-rozowo.html