Wykonanie

Podam dwa przepisy publikowane na stronie kuchnia+, świetnego mistrza kuchni Adama Chrząstowskiego. Oba dwa są sprawdzone przeze mnie i są na prawdę dobre.Przepis pierwszy.Składniki:75 dkg
rostbefu1 butelka
czerwonego winaSól,
pieprz świeżo zmielony
Olej do smażenia.Wykonanie:
Mięso oczyść dokładnie z błon i powięzi. Popieprz i obsmaż z każdej strony na bardzo gorącym
oleju. Wstaw do piekarnika o temperaturze 80 st. C i piecz do momentu aż
mięso będzie miało w środku 54 st, C. W tym czasie wlej do rondla
wino i zredukuj płyn o 90%. Upieczony
rostbef krój w plastry,
posól i polej
winną esencją.Przepis drugi.Składniki:2 kg
rostbefuOlej do smażenia
Mąka do oprószeniaMarynata:1/2 szklanki
oliwy4 ząbki
czosnku pokrojonego w plasterki3 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
sosu Worcester1 łyżka
musztardy1 łyżeczka utłuczonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka
cukru3 gałązki
rozmarynu3 gałązki
tymiankuWykonanie:Składniki marynaty wymieszać i zanurzyć w niej oczyszczone
mięso. Po dwóch lub więcej godzinach marynowania wyjąć i lekko oprószyć
mąką. Obsmażyć na
oleju z każdej strony na rumiano. Ułożyć na kratce do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec krótko, ok. 30 minut. Wyjąć i odstawić, by
soki wewnątrz pieczeni rozeszły się równomiernie. Podawać na ciepło lub pokrojony w cienkie plasterki na zimno.