Wykonanie

Po wzięciu udziału w konkursie na „Mistrza
Wołowiny QMP” postanowiłam szerzej wykorzystać ten rodzaj
mięsa w mojej kuchni. Do tej
pory wołowina dość rzadko gościła na moim
stole, a jeśli już gościła to raczej w postaci mielonej. W ostatni weekend przygotowałam na obiad
stek wołowy z karmelizowaną
cebulką z dodatkiem pieczonych
ziemniaków. Przepis na to danie pochodzi ze strony www.kochamwolowine.pl . Mój
stek jest dość dobrze wysmażony, ponieważ nie przepadam za krwistym
mięsem.Składniki, 4 porcje :500 g
rostbeffu2 łyżki
sosu Worcestershire2 łyżki
octu balsamicznego4 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
tymiankusól,
pieprzCebula:2 średnie
cebule100 ml
czerwonego wina4 łyżki
cukru1 łyżka
olejusól,
pieprzZiemniaki:4-5 dużych
ziemniaków ( lub większa ilość małych)
oliwa z oliweksól morskaświeżo zmielony
czarny pieprzsuszony
tymianeksuszony
rozmarynsproszkowana
słodka paprykasproszkowana
ostra paprykaWykonanie:
Mięso :
Mięso pokroić na
steki o grubości 3 cm, posypać
solą,
pieprzem oraz
tymiankiem. Zamarynować na 15 minut w
oliwie i
sosie Worcestershire. Smażyć na patelni zwykłej lub grillowej około 6-7 minut z każdej strony jeśli chcemy uzyskać wysmażenie medium ( w środku lekko krwisty) albo 10-12 minut z każdej strony jeśli chcemy
stek dobrze wysmażony. Po usmażeniu
stek odstawić na 5 minut aby
mięso odpoczęło. Przed podaniem pokroić
ostrym nożem na plastry.
Cebula:
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na
oliwie. Dodać
cukier,
sól,
ocet balsamiczny,
czerwone wino i gotować do momentu otrzymania konsystencji
konfitury.
Ziemniaki:
Ziemniaki obrać, większe pokroić na kawałki. Włożyć do garnka z osoloną, zimną
wodą. Gotować do momentu aż
woda zawrze, następnie odcedzić
ziemniaki. Naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą z oliwek, ułożyć w nim
ziemniaki skropić
oliwą, doprawić
solą morską, świeżo zmielonym
czarnym pieprzem,
tymiankiem,
rozmarynem i
paprykami. Dokładnie obtoczyć
ziemniaki w przyprawach ( ja zrobiłam to za pomocą łyżki). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 minut.

