ßßß
Składniki (na 3 osoby):6 plastrów schabu środkowego (grubości ok 1 cm)1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego Tao Tao1 łyżka oleju roślinnego1 łyżeczka oliwy z oliwek1/2 łyżeczki octu winnego1 ząbek czosnkusól, pieprztymianek i rozmaryn (ja miałam suszone, ale świeże pewnie o niebo lepsze)chili w płatkachPrzygotowanie:Umyte plastry schabu traktujemy tłuczkiem - jak na zwyczajne schabowe ;). Marynatę przygotowujemy w następujący sposób: Olej, ocet, oliwę oraz sos sojowy łączymy w jedną całość . Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub starty na drobnej tarce czosnek. Powstałą marynatą smarujemy z obu stron każdy, posolony i popieprzony plaster schabu. Na koniec obsypujemy przetartymi w moździerzu ziołami i płatkami chili. Ja użyłam dużej ilości pieprzu, więc z chili byłam ostrożna (a i tak było na ostro).Odstawiamy do marynowania na co najmniej 4-5 godzin.

Smażymy bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Jeśli mięso jest dobrze rozbite wystarczy kilka chwil z każdej strony, żeby nie straciło soczystości.Kotleciki doskonale smakują z frytkami i ulubioną surówką. W wersji light proponuję ograniczyć się do podania na zielonym (mix sałat, pomidory koktajlowe, sos Winegret).
SmacznegoPolecam też schab środkowy przyrządzony na prawdziwym grillu.