ßßß Cookit - przepis na Smażone czerwone pomidory - My Blueberry Corner

Smażone czerwone pomidory - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Do tego dania należy użyć dojrzałych, mięsistych i jędrnych pomidorów.
Absolutnie obowiązkowym dodatkiem jest dip oliwkowo-kaparowy – bez niego to danie nie istnieje. Smażone czerwone pomidory przygotowuje się łatwo i szybko. Ta fantastyczna przekąska może też być lekką kolacją. Polecam!
Porcja dla 3-4 osób
Składniki:
Dip:
1 mała cebula
2 łyżeczki kaparów
½ słoiczka oliwek
½ łyżeczki startej skórki z cytryny
1 mały kubek (180g) gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
sól
pieprz
Pomidory:
oliwa z oliwek
3 średnie dojrzałe, mięsiste i jędrne pomidory
sól
pieprz
½ szklanki mąki
½ szklanki bułki tartej
1 jajko
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i drobno posiekać razem z kaparami i oliwkami.
Dodać startą skórkę z cytryny i śmietanę (lub jogurt).
Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dobrze wymieszać i schować do lodówki.
Pomidory umyć (można obrać ze skóry), wydrążyć twarde środki i pokroić na grube plastry (ok. 1 cm). Solidnie przyprawić solą i pieprzem.
Przygotować 3 głębokie talerze. Na jednym talerzu wysypać mąkę, na drugim wybić jajko i zmieszać je widelcem, na trzecim wyspać bułkę tartą.
Patelnię rozgrzać z oliwą z oliwek. Każdy plaster pomidora obtoczyć najpierw w mące, potem zanurzyć w rozkłóconym jajku, na końcu obtoczyć w bułce tartej.
Plastry usmażyć na rumiano z obu stron.
Gorące pomidory podawać z oliwkowo-kaparowym dipem.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/08/smazone-czerwone-pomidory