ßßß
Cookit - przepis na Smażone czerwone pomidory - My Blueberry Corner
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Smażone czerwone pomidory - My Blueberry Corner
Składniki
Cebula
Kapary
Oliwki
Skóra z cytryny
Śmietana
Jogurt grecki
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek
Pomidor
Mąka
Bułka tarta
Jajko
Wykonanie
Poziom trudnościDo tego dania należy użyć dojrzałych, mięsistych i jędrnych
pomidorów
.Absolutnie obowiązkowym dodatkiem jest dip
oliwkowo
-
kaparowy
– bez niego to danie nie istnieje. Smażone czerwone
pomidory
przygotowuje się łatwo i szybko. Ta fantastyczna przekąska może też być lekką kolacją. Polecam!Porcja dla 3-4 osóbSkładniki:Dip:1 mała
cebula
2 łyżeczki
kaparów
½ słoiczka
oliwek
½ łyżeczki startej
skórki z cytryny
1 mały kubek (180g) gęstej
śmietany
lub
jogurtu greckiego
sól
pieprz
Pomidory
:
oliwa z oliwek
3 średnie dojrzałe, mięsiste i jędrne
pomidory
sól
pieprz
½ szklanki
mąki
½ szklanki
bułki tartej
1
jajko
Sposób przygotowania:
Cebulę
obrać i drobno posiekać razem z
kaparami
i
oliwkami
.Dodać startą
skórkę z cytryny
i
śmietanę
(lub
jogurt
).Doprawić
solą
i
pieprzem
do smaku. Dobrze wymieszać i schować do lodówki.
Pomidory
umyć (można obrać ze skóry), wydrążyć twarde środki i pokroić na grube plastry (ok. 1 cm). Solidnie przyprawić
solą
i
pieprzem
.Przygotować 3 głębokie talerze. Na jednym talerzu wysypać
mąkę
, na drugim wybić
jajko
i zmieszać je widelcem, na trzecim wyspać
bułkę tartą
.Patelnię rozgrzać z
oliwą z oliwek
. Każdy plaster
pomidora
obtoczyć najpierw w
mące
,
potem
zanurzyć w rozkłóconym
jajku
, na końcu obtoczyć w
bułce tartej
.Plastry usmażyć na rumiano z obu stron.Gorące
pomidory
podawać z
oliwkowo
-
kaparowym
dipem.Smacznego!
Źródło:
http://jagodzianka.com/2015/08/smazone-czerwone-pomidory
Przepisy powiązane
Kluseczki ziemniaczane opiekane w ActiFry
Zapiekanka cebulowa z hiszpańskimi oliwkami
Placuszki z dyni - przepis
Sałatka paryska
Tarta z boczniakami i pomidorami
Składniki powiązane (0)