ßßß Cookit - przepis na Klopsiki w greckim stylu - My Blueberry Corner

Klopsiki w greckim stylu - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Wołowina + kmin rzymski + czosnek, cebula i pomidory = zawsze udana potrawa. Taki zestaw zawładnie Waszymi kubeczkami smakowymi. Danie to jest wspomnieniem dawnych, letnich greckich wakacji, a dla tych którzy jeszcze w Grecji nie byli, klopsiki będą wspaniałą zapowiedzią na przyszłość. Próbujcie, smakujcie, gotujcie…Poprawcie humory sobie i swoim bliskim.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
Klopsiki:
600 g chudej wołowiny (udziec, zrazowa, krzyżowa)
1 gruba piętka pszennego chleba
150 ml białego wytrawnego wina
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko
2 płaskie łyżeczki kminu rzymskiego
1 pełna łyżeczka soli
⅓ łyżeczki pieprzu
3 gałązki świeżego tymianku cytrynowego (lub 1 łyżeczka suszonego)
100 ml wody
oliwa z oliwek
Sos:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pełna łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka świeżo startej skórki z cytryny
1 łyżeczka suszonego tymianku
150 ml białego wytrawnego wina
1 słoik (500 ml) domowych konserwowych pomidorów lub 1 puszka
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki brązowego cukru
Sposób przygotowania:
Chleb pozbawiony skórki namoczyć w winie.
W maszynce do mielenia mięsa zmielić wołowinę i namoczony chleb (jeśli resztka wina zostanie, dodać je do mięsa). Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i dodać do mięsa razem z jajkiem, kminem, solą, pieprzem.
Dodać wodę, oskubane listki tymianku i wszystko razem dobrze wyrobić.
Z powstałej mięsnej masy uformować małe kotleciki i usmażyć je z dwóch stron na oliwie z oliwek.
Usmażone klopsiki przełożyć na talerz. Przygotować sos. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
Dodać kmin rzymski, startą skórkę z cytryny i tymianek, chwilę podsmażyć.
Dodać wino i pokrojone pomidory razem z sokiem.
Całość posolić, popieprzyć, zamieszać.
Dodać usmażone klopsiki.
Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut. Podawać z kaszą bulgur (inną kaszą lub ryżem) i greckim dipem .
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/02/klopsiki-w-greckim-stylu