Wykonanie
Pyszna wołowa pieczeń z dużą ilością
kminku. Pieczeń była smaczna i na ciepło i na zimno, krojona w cienkie plastry. Garnek rzymski sprawdza się w takich przepisach świetnie -
mięso jest miękkie a jednocześnie nie jest przesuszone. Pyszny obiad!
składnikiok 1100g
wołowiny (najlepiej
łopatka lub
udziec)do posmarowania4 ząbki
czosnku1 łyżka
kminku1/2 łyżeczki
pieprzu1 - 1 1/2 łyżki stołowej
paprykioliwa z oliweksóldo pieczenia2
cebuległówka
czosnku2 liście
szałwii1 szklanka
bulionu wołowegotłuszcz do smażeniaPrzygotowanie
Mięso umyć, osuszyć,o ile to konieczne obwiązać sznurkiem, aby lepiej trzymało formę.
Czosnek rozdrobnić najlepiej blenderem,
kminek zgnieść w moździerzu . Do miski włożyć
czosnek,
kminek,
paprykę,dodać
oliwę i wymieszać. Marynatą natrzeć
mięso,przykryć lub owinąć folią i włożyć na na min 12 godzin do lodówki - najlepiej na noc. Przed pieczeniem doprowadzić
mięso do temperatury pokojowej. Posolić popieprzyć, obsmażyć ze wszystkich stron na
oliwie.Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego pokrojoną w piórka
cebulę, na niej obsmażone
mięso, 1 - 2 listki
szałwii, główkę
czosnku przekrojoną na pół, podlać
bulionem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje się do 200 st. C. Po upieczeniu
mięso wyjąć z sosu, sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić
masłem i
śmietaną.
Mięso pokroić w plastry, odgrzewać w sosie. Smacznego!