Wykonanie
Jeden z lepszych wołowych gulaszy jakie
jadłam. Uwielbiam
kminek, a w tym daniu jest bardzo, bardzo wyczuwalny. Robiłam ten gulasz w wolnowarze, ale tak samo dobry wyjdzie zapewne i w szybkowarze i robiony tradycyjnie. Przepis znalazłam wksiązce 'Kuchnia Neli" Neli Rubinstein. Bardzo polecam!
składnikiok 1200g
wołowiny (najlepiej
łopatki)2 szklanki drobno posiekanej
cebuli1 - 1 1/2 łyżki stołowej
papryki3 łyżki
mąki1 łyżka
kminku1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżka pasty pomidorowej lub
koncentratu pomidorowego1 szklanka
bulionu wołowegoew 1/2 kieliszka
winasóltłuszcz do smażenia przygotowanie
Wołowinę umyć, pokroić w dużą kostkę (3x3 cm). Posiekaną
cebulę przesmażyć na patelni w 3-4 łyżkach
masła z
oliwą lub na
oleju. Dodać 1 łyżkę
papryki i dokładnie wymieszać. Smażyć, mieszając i uważając aby nie przypalić
papryki, aż
cebula nabierze brązowego koloru. Spróbować i ewentualnie dodać więcej
papryki i pastę
pomidorową. Wyjąć
cebulę z patelni i ostawić. Dolać tłuszczu, zwiększyć ogień i na tej samej patelni zrumienić partiami
mięso. Smażyć az będzie ładnie zrumienione ze wszystkich stron. Przełożyć całe podsmażone
mięso na patelnię ,posypać
mąką , posolić, dodać
kminek wymieszać . Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć
cebulę, na nią
mięso. Zalać
bulionem ,ewentualnie dodać
wino wino.
Mięso powinno być prawie zakryte. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Podawać np z
ziemniakami lub
kaszą albo z dobrą
bagietką . Smacznego!