Wykonanie
Nie zawsze mam chęć na długie pieczenie
mięsa w wolnowarze. W takich sytuacjach dobrze sprawdza się garnek rzymski. Po dwóch godzinach
wołowina jest miękka a na dodatek mamy sporo dobrego sosu. Goleń wołowa okazała się bardzo smaczna, a tuk z kości, który rozpuszcza się w sosie, nadaje mu wyjątkowy smak. Proste i dobre danie - polecam!
składnikiok 1200 g goleni wołowej z kością (2 plastry z kością)1/2 łyżeczki
pieprzusóloliwa z oliwek do pieczenia:2
cebule - 120 ggłówka
czosnku1 łyżeczka
kminu rzymskiego2 liści
szałwii2 gałązki
rozmarynu2 gałązki
tymianku1/2 szklanki
czerwonego wina1/2 szklanki
bulionu wołowegołyżka
masłaśmietanatłuszcz do smażeniaprzygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na
oliwie, posypać
kminem. Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego pokrojoną w piórka
cebulę, na niej ząbki
czosnku, obsmażone
mięso,
zioła, podlać
winem i
bulionem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje się do 200 st. C. Po upieczeniu
mięso wyjąć z sosu, sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić
masłem i
śmietaną - opcjonalnie.
Mięso odgrzewać w sosie. Podawać z
ziemniakami lub kluskami. Smacznego!