ßßß Cookit - przepis na Miruna w zielonej panierce na ryżu

Miruna w zielonej panierce na ryżu

nazwa

Wykonanie

Bardzo podobny przepis zgłosiłam na konkurs Intermarche. Proszę zapoznajcie się z tamtą i tą propozycją .
Składniki :
około 20-30 dag ryby, u mnie miruna
6 dag świeżego szpinaku, kilka gałązek mięty
jajko
2-3 łyżki mąki
sok z cytryny -
sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
ugotowany ryż, czerwona papryka do ozdoby
Przygotowanie :
Rozmrożoną rybę, pokroić na dzwonka, posypać pieprzem i solą, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 5-10 min
Do szpinaku i listków mięty, dodać jajko, mąkę, odrobinę soli i około łyżki soku z cytryny- wszystko zblendować
Na gorącym tłuszczu smażyć z obu stron kawałki ryby zanurzone wpierw w szpinakowo-miętowej panierce
Osączyć na papierowym ręczniku
Zrobić sałatkę, u mnie z pomidorów i arbuza (polałam sosem miętowym )
Na sos miętowy :
Kilka gałązek mięty, sok z cytryny, miód i oliwa- wszystko wymieszać. Polać tym sałatkę.
Rybę podałam na ryżu i polałam sosem chrzanowym ze świeżo startego chrzanu.
Więcej szczegółów pod banerkiem w prawym górnym rogu :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/08/miruna-w-zielonej-panierce-na-ryzu.html