ßßß Cookit - przepis na filet z pstrąga w cieście piwnym

filet z pstrąga w cieście piwnym

nazwa

Wykonanie

Po prostu pycha, soczysta rybka i delikatne ciasto..mmm
3 średnie filety z pstrąga, około 650 gramów
250 ml jasnego piwa
2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
sól, pieprz do smaku
mąka do obtoczenia ryby
sól i pieprz do posypania ryby
sok z cytryny do smaku
Filety pokroić na mniejsze kawałki, umyć, wysuszyć, posypać solą i pieprzem, odstawić na 30 minut, następnie obtoczyć w mące.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dolać piwo, wbić jajo, dodać szczyptę soli i pieprz (wg uznania), zmiksować do połączenia składników.
Kawałki ryby obtaczać w cieście, smażyć w dość głębokim oleju na złoto, po około 5 -6 minut z każdej strony, odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem lekko skropić sokiem z cytryny.
Danie podałam z frytkami i surówką z kiszonej kapusty.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/02/filet-z-pstraga-w-ciescie-piwnym.html