Wykonanie
Po prostu pycha, soczysta
rybka i delikatne ciasto..mmm

3 średnie filety z
pstrąga, około 650 gramów250 ml
jasnego piwa2 szklanki
mąki pszennej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajosól,
pieprz do smaku
mąka do obtoczenia
rybysól i
pieprz do posypania
rybysok z cytryny do smakuFilety pokroić na mniejsze kawałki, umyć, wysuszyć, posypać
solą i
pieprzem, odstawić na 30 minut, następnie obtoczyć w
mące.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dolać
piwo, wbić
jajo, dodać szczyptę
soli i
pieprz (wg uznania), zmiksować do połączenia składników.Kawałki
ryby obtaczać w cieście, smażyć w dość głębokim
oleju na złoto, po około 5 -6 minut z każdej strony, odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem lekko skropić
sokiem z cytryny.Danie podałam z frytkami i surówką z
kiszonej kapusty.
