Wykonanie
Cappuccino to jedno z moich najpyszniejszych ciast. Jest wiele jego wersji ale moja ulubiona to dobrze nasączony
biszkopt z dodatkiem pysznej masy z
serków homogenizowanych i
mleka w proszku posypane
kawą ewentualnie
czekoladą. Ja tym razem nasączyłam ciasto
kawą z dodatkiem
nalewki waniliowej . W przepisie występują dwie warstwy okrągłych
biszkoptów ale ja dałam tylko jedną bo taki wysoki
biszkopt mi urósł, że przekroiłam go na pół. Ciasto jest naprawdę wspaniałe i polecam je wszystkim. Robię je od kilku lat na różne okazje i zawsze znika ze stołu w tempie błyskawicznym.

Składniki na
biszkopt:4
jaja1/2 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier i
żółtka. Dodać
mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (śr.21 cm). Upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni.Składniki na masę:1/2
margaryny ( u mnie
masło)2
żółtka1 całe
jajo1 szklanka
mleka w proszku ( u mnie ok. 1,5)2 łyżki
żelatyny1/2 szklanki
cukru2
serki homogenizowane,
waniliowesok z cytrynypaczka
kawy cappuccino (można dać
kawę rozpuszczalną)dowolny
alkohol do nasączenia2 paczki okrągłych
biszkoptówCałą
kawę cappuccino rozpuścić w 3 szklankach
wody, zmieszać z
alkoholem. Utrzeć
masło, dodać
serki na przemian z
mlekiem w proszku. Ubić na parze 2
żółtka i
jajo z
cukrem, wystudzone dodać do masy, delikatnie, żeby się nie zważyła. Dodać rozpuszczoną wcześniej
żelatynę. Nasączyć
biszkopt, wyłożyć połowę masy, nasączone
biszkopty i pozostałą część masy. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę namoczonych
biszkoptów. Posypać wirókami czekoladowymi lub
kawą w proszku.p.s. Dobrze jest
mieć przygotowaną pod ręką zapasową ilość
mleka w proszku, bo czasami masa wychodzi rzadka i
mleko ją wtedy ratuje.Smacznego:)