ßßß
Pomysł własnySkładniki na biszkopt:3 jajka3 łyżki cukru1/2 szklanki mąkipół łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę na przygotowana tortownicę o śr. 21 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 min.Pozostałe składniki:1/2 kostki masła2 żółtkaszklanka mleka w proszku200 serka homogenizowanego waniliowego2 łyżki żelatyny4 łyżki kawy rozpuszczalnejpół szklanki cukruszklanka wódki2 szklanki wiśni w syropiebiszkopty okrągłeWiśnie z zalać wódką, odstawić na kilka godzin. Syrop zostanie wykorzystany do nasączenia biszkoptu.Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody, odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać na przemian serek homogenizowany z mlekiem w proszku. Dodać rozpuszczona kawę oraz żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać.Wiśnie odsączyć, wódkę zmieszać z pozostałym wcześniej syropem i nasączyć biszkopt. Połowę masy wyłożyć na biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty maczane w pozostałym alkoholu. Wyłożyć drugą połowę masy, na wierzchu ułożyć wiśnie. Całość można polać polewą czekoladową lub posypać mieloną kawą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Smacznego:)