Przepis dość stary i zapomniany przeze mnie ale wart przypomnienia :)) Muszę jeszcze dodać że przepis dostałam od koleżanki :))Biszkopt8 jaj8 łyżek cukru10 łyżek mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa4żółtka1 jajko3/4 szklanki cukru25 dkg. masła ewentualnie margaryny2 serki homogenizowane waniliowe (każdy 150g)2 szklanki mleka w proszkupaczka okrągłych biszkoptów (180 g)1/2 łyżeczki wanilii2 łyżki żelatyny3/4 szklanki wrzątku do rozpuszczenia żelatynyDodatkowo3 łyżki kawy rozpuszczalnej1/2 szklanki wrzącej wodySposób przygotowaniaBISZKOPT: Białka ubić na sztywno, porcjami dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka jeszcze chwilę ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać do formy o wymiarach 38/22 cm. piec w temp. 165-170 *C około 30-35 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.MASA : Jaja wyszorować i sparzyć. 4 żółtka + 1 jajko ubić z cukrem i wanilią na parze wystudzić. Masło dobrze spulchnić, dodać wystudzoną masę jajeczną, ucierając dodawać serki homogenizowane na przemian z mlekiem w proszku, żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku, wystudzić, cały czas miksując dodać do masy (masa jest dość płynna należy na chwilę wstawić do lodówki). 3 łyżki kawy zaparzyć w 1/2 szklanki wrzącej wody, wystudzić (do kawy można dodać odrobinę alkoholu)PRZEŁOŻENIE PLACKA : Biszkopt- połowa masy- biszkopty nasączone w naparze z kawy – druga część masy – biszkopt. Dowolna dekoracja.RadaCiasto warto przygotować dzień wcześniej