ßßß Cookit - przepis na Puszysty placek o wyraźnym smaku kawy

Puszysty placek o wyraźnym smaku kawy

nazwa

Wykonanie

Przepis dość stary i zapomniany przeze mnie ale wart przypomnienia :)) Muszę jeszcze dodać że przepis dostałam od koleżanki :))
Biszkopt
8 jaj
8 łyżek cukru
10 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
4żółtka
1 jajko
3/4 szklanki cukru
25 dkg. masła ewentualnie margaryny
2 serki homogenizowane waniliowe (każdy 150g)
2 szklanki mleka w proszku
paczka okrągłych biszkoptów (180 g)
1/2 łyżeczki wanilii
2 łyżki żelatyny
3/4 szklanki wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
Dodatkowo
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wrzącej wody
Sposób przygotowania
BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, porcjami dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka jeszcze chwilę ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać do formy o wymiarach 38/22 cm. piec w temp. 165-170 *C około 30-35 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.
MASA : Jaja wyszorować i sparzyć. 4 żółtka + 1 jajko ubić z cukrem i wanilią na parze wystudzić. Masło dobrze spulchnić, dodać wystudzoną masę jajeczną, ucierając dodawać serki homogenizowane na przemian z mlekiem w proszku, żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku, wystudzić, cały czas miksując dodać do masy (masa jest dość płynna należy na chwilę wstawić do lodówki). 3 łyżki kawy zaparzyć w 1/2 szklanki wrzącej wody, wystudzić (do kawy można dodać odrobinę alkoholu)
PRZEŁOŻENIE PLACKA : Biszkopt- połowa masy- biszkopty nasączone w naparze z kawy – druga część masy – biszkopt. Dowolna dekoracja.
Rada
Ciasto warto przygotować dzień wcześniej
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/puszysty-placek-o-wyraznym-smaku-kawy