Wykonanie
Witam,mam dla Was kolejną słodką propozycję. Jest to pyszne ciasto
Cappuccino, któremu nikt się nie oprze. Pięknie prezentuje się na talerzu i rozpływa się w ustach. Elegancki, wykwintny, niebanalny deser.Polecam i zapraszam do wykonania w domu!

Składniki na
biszkopt:3
jaja;1 i ½ szklanki
mąki;½ szklanki
cukru;1 łyżeczka
proszku do pieczenia.Składniki na masę:4
żółtka;1 całe
jajo;¾ szklanki
cukru;500 g
serka waniliowego homogenizowanego;2 szklanki
mleka w proszku;250 g
masła lub
margaryny;Dodatkowe składniki:2 paczki
biszkoptów;4 łyżki
kawy;2 łyżeczki
żelatyny.Wykonanie:1.
Kawa: zaparzyć
kawę w ½ litra
wody i odstawić do wystygnięcia.2.
Biszkopt:
jaja ubić z
cukrem na puszystą pianę, dosypać
proszek do pieczenia, dodawać powoli przesianą
mąkę ciągle mieszając. Piec około 20 minut w 180°C w blaszce o wymiarach: 21x31 cm.
Biszkopt po upieczeniu powinien
mieć grubość 1 cm.3. Masa:
jaja ubić z
cukrem na parze na puszystą pianę (przed rozbiciem
jaja wyparzyć we wrzącej wodzie, wystarczy około dwóch sekund). Połączyć pianę z lekko miękkim
masłem, które leżało około godziny w temperaturze pokojowej po wyciągnięciu z lodówki. Dodawać na przemian
mleko w proszku i
serki. Dodać ostudzoną
żelatynę, rozrobioną w 6 łyżkach wrzątku.4. Układanie warstw: upieczony i ostudzony
biszkopt przełożyć do czystej blachy, lekko nasączyć zimną
kawą. Wyłożyć połowę przygotowanej masy, ułożyć na niej
biszkopty nasączone
kawą z obu stron i ponownie zalać masą. Powtórnie wyłożyć
biszkopty, tym razem nasączone
kawą jedynie od
spodu. Odstawić do lodówki.5. Wykończenie: wierzch polać paskami rozpuszczonej
czekolady lub wykonanej samemu polewy
kakaowej. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Poniżej przedstawiam alternatywny sposób podania deseru - w pucharku .SMACZNEGO!
