ßßß Cookit - przepis na Cappuccino

Cappuccino

nazwa

Wykonanie

Witam,
mam dla Was kolejną słodką propozycję. Jest to pyszne ciasto Cappuccino, któremu nikt się nie oprze. Pięknie prezentuje się na talerzu i rozpływa się w ustach. Elegancki, wykwintny, niebanalny deser.
Polecam i zapraszam do wykonania w domu!
Składniki na biszkopt:
3 jaja;
1 i ½ szklanki mąki;
½ szklanki cukru;
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę:
4 żółtka;
1 całe jajo;
¾ szklanki cukru;
500 g serka waniliowego homogenizowanego;
2 szklanki mleka w proszku;
250 g masła lub margaryny;
Dodatkowe składniki:
2 paczki biszkoptów;
4 łyżki kawy;
2 łyżeczki żelatyny.
Wykonanie:
1. Kawa: zaparzyć kawę w ½ litra wody i odstawić do wystygnięcia.
2. Biszkopt: jaja ubić z cukrem na puszystą pianę, dosypać proszek do pieczenia, dodawać powoli przesianą mąkę ciągle mieszając. Piec około 20 minut w 180°C w blaszce o wymiarach: 21x31 cm. Biszkopt po upieczeniu powinien mieć grubość 1 cm.
3. Masa: jaja ubić z cukrem na parze na puszystą pianę (przed rozbiciem jaja wyparzyć we wrzącej wodzie, wystarczy około dwóch sekund). Połączyć pianę z lekko miękkim masłem, które leżało około godziny w temperaturze pokojowej po wyciągnięciu z lodówki. Dodawać na przemian mleko w proszku i serki. Dodać ostudzoną żelatynę, rozrobioną w 6 łyżkach wrzątku.
4. Układanie warstw: upieczony i ostudzony biszkopt przełożyć do czystej blachy, lekko nasączyć zimną kawą. Wyłożyć połowę przygotowanej masy, ułożyć na niej biszkopty nasączone kawą z obu stron i ponownie zalać masą. Powtórnie wyłożyć biszkopty, tym razem nasączone kawą jedynie od spodu. Odstawić do lodówki.
5. Wykończenie: wierzch polać paskami rozpuszczonej czekolady lub wykonanej samemu polewy kakaowej. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Poniżej przedstawiam alternatywny sposób podania deseru - w pucharku .
SMACZNEGO!
Źródło:http://lubimy-kucharzyc.blogspot.com/2014/01/cappuccino.html