Wykonanie
Od dawna przybierałam się do zrobienia tego ciasta...i zawsze coś stało na przeszkodzie..ale skoro dostałam
wiśnie od Rolnika ..nie było innego wyjścia ..jak tylko zrobić to ciasto..moja mama kiedyś robiła je kilka
razy...a ja piekłam je po raz pierwszy..skorzystałam z przepisu Dorotki ..ciasto pycha...a do ciasta
kawka lub kompocik ze słoiczka w, którym były
wiśnie..Takie
wiśnie z kompotu nadają się idealnie do ciasta, wystarczy
wiśnie osączyć z zalewy i mamy
wiśnie do ciasta i jeszcze soczek do picia..pycha.....muszę coś jeszcze wymyślić innego z wykorzystaniem tych
wiśni.Ciasto upiekłam w ramach akcji Ciasta na niedzielę. ..jestem ciekawa co piekły inne osoby..ja może jeszcze się skuszę na ciasto z
rabarbarem..

Ciasto3
jajka150 g
cukru150 ml
oleju150 ml
mleka2 szkl.
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao2 łyżki
mleka350 g
wiśni (mogą być z kompotu,
syropu lub zamrożone; nie rozmrażamy przed ułożeniem na cieście) [
wiśnie z kompotu Rolnik]Krem400 ml
mleka1
budyń waniliowy [ u mnie
brzoskwiniowy]1
cukier wanilinowy2 łyżki
cukru2 łyżki
soku z cytryny250 g
masłaDodatkowo200 g
czekolady gorzkiej (lub pół na pół z
mleczną)70 g
masłaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać stopniowo
cukier, dalej ubijając. Dodać
żółtka i nadal ubijać, następnie wlewać powoli
olej i nadal ubijać.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i na przemian z
mlekiem dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać
kakao i 2 łyżki
mleka, wymieszać.Jasne ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , następnie wyłożyć ciasto
kakaowe, a na wierzch
wiśnie.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.Z
mleka, budyniu w proszku i
cukru zagotować
budyń.Zdjąć z palnika.Wystudzić.
Masło utrzeć , powoli po łyżce dodawać wystudzony
budyń, cały czas miksując. W międzyczasie dolewać stopniowo
sok z cytryny, miksując. Gotowy krem wyłożyć na ostudzone ciasto, wstawić do lodówki stężenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej razem z
masłem, wymieszać do gładkości. Rozsmarować na schłodzonej
masie budyniowo -
maślanej.Razem ze mną piekły:DorotkaLidia
KasiaMagdaDanusia







