ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty, pomarańczy z olejem , octem i miodem

Surówka z kapusty, pomarańczy z olejem , octem i miodem

nazwa

Wykonanie

Trochę dziwne połączenie..kapusta, jabłko, pomarańcze , ocet, olej i miód..ale warto spróbować.
kawałek czerwonej kapusty
kawałek białej kapusty
1 jabłko
1 pomarańcza
sok z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżka miodu
3 łyżki octu winnego Jamar
5 łyżek oleju kujawskiego ze smakiem czosnek i bazylia
1 szkl.jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Obie kapusty poszatkować, jabłko zetrzeć na tarce. Ocet wymieszać z olejem, miodem, solą i pieprzem, wlać do kapusty i dobrze wymieszać.Odstawić do lodówki na 2 -3 godziny.Pomarańczę obrać, usunąć białe błonki, usunąć pestki i pokroić w kostkę, dodać do kapusty.Jogurt wymieszać z sokiem pomarańczowym i skórką pomarańczową, dodać do kapusty i wymieszać.
Surówka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.
Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/06/surowka-z-kapusty-pomaranczy-z-olejem.html