ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki [ z olejem rzepakowym] z masą rabarbarowo-truskawkową

Drożdżówki [ z olejem rzepakowym] z masą rabarbarowo-truskawkową

nazwa

Wykonanie

Zachciało mi się bułeczek drożdżowych..i oto są..pyszne ...z truskawkami, rabarbarem i jabłuszkiem..pycha..do ciasta drożdżowego dodałam olej rzepakowy który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni.
50 dkg mąki
40 g drożdży
1 szkl. letniego mleka
80 g cukru
80 ml oleju rzepakowego
1 jajko
szczypta soli
Masa rabarbarowo-truskawkowa:
kilka łodyg rabarbaru
30 dkg truskawek
1 jabłko
1 opakowanie budyniu malinowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
100ml wody + 6 łyżek wody
60 g cukru
Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia .[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].
Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować , pokroić radełkiem w paseczki o szerokości około 1 cm.Paski ciasta skręcić, a następnie zwinąć ślimaczki i układać na blaszce.Na środku ślimaczka małym kieliszkiem zrobić wgłębienie , włożyć w nie masę rabarbarowo-truskawkową i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym jajkiem i p iec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/06/drozdzowki-z-olejem-rzepakowym-z-masa.html