Wykonanie
Zachciało mi się bułeczek
drożdżowych..i oto są..pyszne ...z
truskawkami,
rabarbarem i jabłuszkiem..pycha..do
ciasta drożdżowego dodałam
olej rzepakowy który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni.

50 dkg
mąki40 g
drożdży1 szkl. letniego
mleka80 g
cukru80 ml
oleju rzepakowego1
jajkoszczypta
soliMasa
rabarbarowo-truskawkowa:kilka łodyg
rabarbaru30 dkg
truskawek1
jabłko1 opakowanie budyniu
malinowego2 łyżeczki
cukru waniliowego100ml
wody + 6 łyżek
wody60 g
cukruMąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć
drożdże, wlać
mleko i dodać łyżeczkę
cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością
mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę
cukru,
olej,
sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia .[ ja wyręczyłam się automatem do
chleba].
Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml
wody, wsypać 60 g
cukru,
cukier waniliowy, dodać
rabarbar,
truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami
wody. Dodać do gotującego się
rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.Ciasto rozwałkować , pokroić radełkiem w paseczki o szerokości około 1 cm.Paski ciasta skręcić, a następnie zwinąć ślimaczki i układać na blaszce.Na środku ślimaczka małym kieliszkiem zrobić wgłębienie , włożyć w nie masę
rabarbarowo-
truskawkową i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym
jajkiem i p iec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.
